Hladný člověk mívá zvýšené agresivní reakce. Vejce, ryby nebo brokolice jako protistresové potraviny

18. červen 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 01:02 Zpěvák Jan Bendig a jeho ideální letní dovolená
  • 04:59 Protistresové potraviny 
  • 09:57 Jak sportovat, aby bylo zdravé naše srdce
  • 15:24 Letní módní kabelky
  • 18:29 Módní trendy a sluneční brýle
  • 22:47 00 Šéfkuchař Radek Pálka a jeho recept na jahodový salát
  • 26:56 Rozhlasová anketa Šarmantní osobnost roku pokračuje

Pokud budou v našem těle dobře vyladěny vitamíny, minerály a další důležité látky, budeme i my lépe naladěni a budeme odolnější vůči škodlivým stresům.

Čtěte také

Rozhovor s doc. Miroslavem Hronkem natočila redaktorka Jana Kudyvejsová. Hlad je vlastně také určitá forma stresu. Tedy když nám něco chybí v naší výživě, už to může samo o sobě způsobovat stres?

Může to být příčinou stresu a často tomu tak i bývá. Jsou to různé deficity, ať to jsou hypovitaminózy nebo deplece minerálních látek či řady dalších. Pokud máme snížený příjem kalorií, tak se potom skutečně zvyšuje i hladina adrenalinu a nenajedený člověk může mít zvýšené agresivní reakce.

A potom dochází k útlumu, to záleží na tom, jak dlouho ten člověk hladoví a jak je zvyklý hladovět. Tedy prolíná se tam mnoho faktorů.

Čtěte také

Pravdou ale je, že výživa hraje velkou roli. Pomáhá adaptovat se na stres, to jsou takzvané adaptogeny, které najdeme v potravě.

Potom jsou tam různé antioxidanty, které pomáhají utlumit reakce jako projevy stresu. A dále příčinou vzniku úzkosti nebo depresivního ladění může být také deficit vitamínů nebo minerálních látek. A ten člověk si toho ani nemusí být vědom.

Tedy pestrá strava je u člověka důležitá v tom, že dokáže vytvořit takové zázemí, že tělo dostává vše, co potřebuje. A je odolnější potom vůči stresům.

Jak tedy vyladit náš jídelníček?

Jde především o to, jak se stravovat, co používat. Je snaha, aby stres neplynul zevnitř, aby vycházel například z řešení různých situací, kde je člověk už potom pomocí mozku schopen je zvládat.

Čtěte také

Tedy potraviny hrají velkou roli a řadu z nich jistě všichni znají. Například vejce, to se moc neví, vedle vitamínů a minerálních látek. Nebo konzumace ryb, které obsahují omega 3 mastné kyseliny. Sardinky, sledě, losos nebo další. Protože omega 3 mastné kyseliny mají antidepresivní účinky. A pomáhají před úzkostí.

Je řada dalších vynikajících potravin, například brokolice. Ta je považována za zdravou z hlediska vitamínů a minerálních látek. Ale obsahuje i řadu jiných látek. Například sulforafan, který má protinádorové účinky. A také zlepšuje takzvanou neuroplasticitu mozku. To znamená, že člověk potom také lépe zvládá stresové podněty.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související