Historická Mariina vyhlídka v Českém Švýcarsku má krásný nový altán

9. říjen 2023

Na jaře roku 2021 uplynulo 165 let od svatby Ferdinanda a Marie Anny Kinských. A právě při příležitosti tohoto výročí byla na Mariině skále v Jetřichovicíh v Českém Švýcarsku otevřena nová dřevěná vyhlídka.

První vyhlídkový altán byl v Jetřichovicích postaven na skále, které se tehdy říkalo Velký ostrý. Vznikl v roce 1856 podle návrhu tesařského mistra Franze Richtera z České Kamenice, který navrhl altán s vlajkostrádou ve stylu řeckého templu. Ferdinand Kinský věnoval výletní altán své ženě Marii Anně jako svatební dar.

Altán za dobu své existence několikrát vyhořel, ale vždy byl obnoven. Původní návrh stavby byl vzorem i pro novou vyhlídku. Má roštovou podlahu, jsou v ní lavice a deska kulatého dřevěného stolu informuje o historii vyhlídky. V altánu je umístěn i původní obraz kněžny Marie Anny Kinské.

Kdo chce na Mariinu vyhlídku vystoupat, musí na cestě z Jetřichovic překonat přibližně dvě stě výškových metrů. Dostane se tam od jetřichovického informačního centra po červené turistické značce. Cesta na vrchol pískovcového jehlanu je poněkud náročná. Vede i po skalních a nakonec dřevěných schodech. A nahoře je třeba počítat s poměrně silným větrem.

Cestou na Mariinu vyhlídku jdete kolem pískovcových skal

Z výšky 428 metrů nad mořem je ale nádherný kruhový rozhled na celý Národní park České Švýcarsko a okolí. Dohlédnout je možné až do Lužických hor na Studenec a Větný vrch. V Českém Švýcarsku se vám ukáže Růžovský vrch, Děčínský Sněžník i stolové hory Saského Švýcarska. Nejbližší je Havraní vrch a lokalita požářiště z roku 2006. Z Mariiny skály pak můžete pokračovat na další dvě sousední vyhlídková místa - na Vilemíninu vyhlídku a Rudolfův kámen.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.