Herzlovo centrum izraelských studií, Nabarvené ptáče, Evropská asociace izraelských studií

8. září 2019

Zítra bude v Praze otevřeno akademické Herzlovo centrum izraelských studií.  Premiéra filmu Nabarvené ptáče. Konference Demokracie v proměnách času: Izrael, Evropa a svět.

Zítra bude v Praze otevřeno akademické Herzlovo centrum izraelských studií. Bude řešit nejzajímavější výzkumné otázky z oblasti vztahů mezi Izraelem a například středoevropským regionem. Terezie Jirásková natočila rozhovor s jeho čerstvě zvolenou ředitelkou a odbornicí na Blízký východ Irenou Kalhousovou. 

Tento týden měl na prestižním filmovém festivalu v Benátkách premiéru film Nabarvené ptáče, který vypráví příběh malého židovského chlapce za 2. světové války. Aby unikl holocaustu, jeho rodiče ho posílají k příbuzné na venkov kamsi do východní Evropy. Chlapcova teta však nečekaně umírá, a tak je dítě nuceno protloukat se úplně samo divokým a nepřátelským světem. Více v příspěvku Jany Šustové. 

V těchto dnech se v Praze koná 8. výroční konference Evropské asociace izraelských studií. Záštitu nad ní převzal ministr zahraničí Tomáš Petříček. Nese název Demokracie v proměnách času: Izrael, Evropa a svět. Marcely Menachem Zoufalé, členky programové rady konference, se na podrobnosti zeptala Daniela Brůhová. 

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tomáš Töpfer , Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio