Heřmanice budou mít rozhlednu, připomínající okurku. Z dílny ateliéru Mjölk

26. červenec 2012

V Heřmanicích na Frýdlantsku finišuje stavba nové vyhlídkové věže. Ta by měla své první návštěvníky přivítat už v září. Ze zhruba dva a dvaceti metrů turisté uvidí Jizerské a také Lužické hory, Žitavskou nížinu, část Heřmanic, Dětřichov nebo elektrárnu Turów v Polsku.

Podle heřmanického starosty Vladimíra Stříbrného ze Starostů pro Liberecký kraj měla rozhledna v Heřmanicích stát už v roce 2009. Nejdříve se na ní nepodařilo sehnat dostatek financí, pak její stavbu zbrzdily povodně.

Dřevěná vyhlídková věž se začala stavět v utajení. Mělo to jediný důvod - obec Heřmanice se totiž potýká s nájezdy zlodějů.

Rozhledna z dílny ateliéru Mjölk, která je postavená z modřínového dřeva a připomíná svým tvarem okurku. Původně měla být na rozhledně pouze jedna vyhlídka, a to ve dvaceti metrech. I kvůli vzrostlým stromům nakonec budou vyhlídky dvě.

Od jiných rozhleden v kraji se heřmanická rozhledna bude lišit i tím, že při výstupu nahoru se turisté nepotkají s těmi, kteří sestupují dolů. Stavba rozhledny vyjde na tři a půl milionu korun. Je součástí výstavby cyklostezky, která povede z Polska přes Heřmanice do Dětřichova. Ta se pak napojí například na Pašeráckou nebo Krakonošovu cyklostezku.

autor: Eva Malá
Spustit audio