Hejtmanství vyzvalo praktické lékaře na Frýdlantsku, aby sloužili pohotovosti

29. prosinec 2021 13:40

Ke službám na frýdlantské pohotovosti vyzvalo vedení kraje praktické lékaře ve Frýdlantském výběžku. Kvůli nedostatku lékařů hrozí, že se pohotovost úplně uzavře.

ZdravotnictvíZdravotnictvíV otevřeném dopise hejtmanství apeluje na morální a profesní čest praktických lékářů. Chce po nich, aby se zapojili do pohotovostních služeb v době, kdy jsou ordinace zavřené, tedy večer nebo o svátcích. Na dopis už podle krajského radního Vladimíra Richtera z ODS zareagovali první lékaři. Liberecký kraj tak zřejmě nebude muset přistoupit k tomu, že by lékařům pohotovosti nařizoval.

„Teoreticky to možné je, protože praktičtí lékaři mají povinnost ze zákona participovat na pohotovostech. Já ale přesto doufám, že donucovací prostředky nikdy nebudou potřeba, že se vždycky domluvíme. Máme už pozitivní ohlasy, takže doufáme, že další měsíce budou zaplněny bezproblémově,“ uvedl k problému krajský radní Vladimír Richter z ODS.

Na frýdlantské pohotovosti se v současnosti střídá jen pět praktických lékařů, kteří jsou ochotni sloužit mimo své ordinační hodiny. Ve Frýdlantském výběžku navíc praktici chybí dlouhodobě, řada z nich je ve vyšším věku a někteří mají zase v tak poměrně rozsáhlé obvody.

Spustit audio

Související