Hejtman Půta a maršálek polského Dolnoslezského vojvodství našli první shodu v kauze dolu Turów

25. květen 2021 20:05

Polsko a Česko podepsaly na úrovni krajských samospráv protokol o přípravě mezivládní dohody o dole Turów. Ten Soudní dvůr Evropské unie přikázal na základě předběžného opatření uzavřít. Vyhověl tak české žalobě proti Polsku ohledně ohrožení životního prostředí a hladiny spodní vody na českém území. Česko ale zatím žalobu proti Polsku u unijního soudu v Lucemburku nestahuje.

Čtěte také

Podle maršálka Dolnoslezskévo vojvodství Cezaryho Przybylského trvala jednání mnoho hodin, shoda se ale nakonec našla. Česká strana ujistila polské partnery, že neusiluje o ničení pracovních míst u sousedů a že nechce polské uhlí, jde jen o záchranu vodních zdrojů a ochranu přírody na české straně.

Jednání považuje liberecký hejtman Martin Půta za starosty pro Liberecký kraj za jedinou cestu ven z nastalé situace. „Koneckonců jednání jsou jediná možnost, jak se tady jako sousedé můžeme bavit o budoucnosti dolu Turów,“ řekl.

Česko ale žalobu proti Varšavě nestáhne, dokud nebude mezivládní dohoda podepsaná a nezačne se fakticky naplňovat. Polsku hrozí za každý den neplnění předběžného opatření soudu, tedy další těžby v dole Turów, vysoké pokuty.

autoři: Pavel Novák , reČRoL
Spustit audio

Související