Hejtman Libereckého kraje znovu u soudu. Obhájci zpochybnili zákonnost pořízených odposlechů

11. září 2019 08:09

Krajský soud v Liberci se opět zabývá údajnou korupční kauzou spjatou se dvěma evropskými projekty, v níž jako jeden ze 17 obžalovaných figuruje hejtman Libereckého kraje, Martin Půta.

U liberecký krajského soudu se od úterý 10. září znovu projednává kauza, ve které se z údajné korupce, zneužití pravomoci úřední osoby nebo poškození finančních zájmů Evropské unie, zpovídá 13 lidí a 4 firmy. Jedním z obžalovaných je i hejtman Martin Půta z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Včera si všichni přítomní v soudní síni vyslechli část telefonních hovorů některých obžalovaných, jejichž záznamy pořídila policie. Týkaly se nejen hejtmana Půty, ale i dalších obžalovaných z firmy Metrostav nebo z regionální rady Severovýchod.

Někteří obhájci zpochybnili zákonnost pořízených odposlechů

Obhájci některých obžalovaných přišli s tím, že ne všechny přepisy odposlechů, které mají k dispozici, odpovídají do detailu zaznamenaným telefonátům. Někteří z nich tedy zřejmě mají jiné verze přepisů a při hlavním líčení namítli, že odposlechy jako jeden z hlavních důkazů byly pořízeny nezákonně.

„Jsou tam významné významové posuny,“ řekl obhájce obžalované firmy Metrostav Ondřej Blaha. Státní zástupce Radim Kadlček toto nařčení odmítl.

Soudce Petr Neumann se rozhodl, že se těmito námitkami bude zabývat ve čtvrtek.

Liberecký soud se zabývá dvěma projekty, na které měla být vyplacená evropská dotace liberecké obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO). Podstatná část obžaloby se týká takřka dokončené opravy kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun. Zakázka měla být podle spisu předražená a několik osob čelí rovněž obžalobě z podplácení a braní úplatků. V kauze se dále posuzuje, zda nebyl spáchán trestný čin při přípravě oddychové zóny v centru Liberce za více než 30 milionů, od jejíž realizace GEPO nakonec ustoupilo. Ani na jeden projekt nakonec peníze vyplaceny nebyly.

Konkrétně hejtmana Martina Půtu viní státní zástupce Radim Kadlček z toho, že měl na úplatcích získat 830 tisíc korun za to, že jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistí zachování projektu rekonstrukce kostela v evropském programu. Hejtman obvinění odmítá. Vinu dle jeho slov nedokazují ani pořízené odposlechy.

„Žádný úplatek jsem nevzal, a proto ani policie ani státní zástupce nemohou mít pro svoje tvrzení žádný důkaz,“ uvedl včera Martin Půta.

Dnes by měli u soudu vypovídat svědci, jako například bývalá primátorka Liberce za ČSSD Martina Rosenbergová, která byla na jednom z jednání, kde se rozhodovalo o financování projektu opravy kostela a oddechové zóny Perštýn.

Ve čtvrtek přijdou na řadu listinné důkazy a především rozhodování o námitkách obhájců vůči zákonnosti pořízených odposlechů. Soud bude následně pokračovat od 9. do 13. prosince, kdy zazní i závěrečné řeči.

Rozsudek by měl padnout zřejmě začátkem příštího roku.

autor: Ivana Bernáthová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související