Hasičům v Českém Švýcarsku pomáhají obrněnci ze záchranného útvaru. Speciálním vozidlům se přezdívá rybník, pojmou až 12 tisíc litrů vody

11. srpen 2022 11:39

V národním parku České Švýcarsko hasiči stále nacházejí malá ohniska. Oheň se z nich ale už nešíří, protože se objevují ve spálené černé půdě. Často třeba v okolí Pravčické brány a na západ od vrchu Bouřňák. Hasiči také ještě zasahují v oblasti za Meznou až za Mlýnskou cestou.

„Tady můžete právě vidět toho titana, když jsme objížděli obloučkem dolů, když jsme se dívali tam po levé straně, tak tam jste mohli vidět, že prováděl dohašovací práce triton, a na té louce, kde jsme projížděli, byla ta velkoobjemová cisterna, která byla u těch přenosných vodních. Kde se plnily vrtulníky,“ popisuje naší reportérce mluvčí záchranného útvaru Jana Urbancová speciální hasičskou techniku, která hasičům pomáhá.

Hasiči už od začátku tohoto týdne správě parku postupně předávají uhašená požářiště. I nadále ale termokamerou hledají skrytá ohniska.

„Ohniska, která vznikají už v té spálené půdě, to znamená, že už tam mohla být, nevznikají nově, ale jenom se dostala víc na povrch a nám to ty termokamery samozřejmě zaznamenají. Řekla bych to takhle, že v té spálené půdě se ta ohniska nemají kam dál šířit, protože je to zkrátka spáleniště,“ vysvětluje mluvčí hasičů Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

Její slova dokreslují černé pahýly stromů, které leží všude kolem. Zuhelnatělé jsou často taky jen spodní části stromů, to jak se oheň šířil jejich kořenovým systémem. Uschlá tráva mezi nimi přitom v některých místech ohni odolala. Jinde ale nezůstalo vůbec nic, jen obří černé spáleniště.

 

Spustit audio