Hasiči zachraňovali v Ralsku - Svébořicích koně, který spadl do odpadní jímky

25. září 2016

Hasiči z šesti jednotek se podíleli na záchraně koně, který spadl do velké odpadní jímky v části obce Ralsko – Svébořice. Kům po pádu plaval v jímce, která má rozlohu sto metrů čtverečních a byla do čtyř metrů zaplněná vodou.

Hasiči začali s několika kalovými a plovoucími čerpadly postupně odčerpávat vodu. Na pomoc přijel i fekální vůz. „Zvuk čerpadel však záchranu komplikoval, protože se kůň plašil,“ konstatovala Zdenka Štrauchová, mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Hasiči zvíře drželi nad vodou pomocí hadic.

Po odčerpání vody v jímce stále zůstávalo jeden a půl metru bahna. Bylo třeba podvléct pod zvíře záchranné sítě. To znamenalo nelehký úkol pro libereckou lezeckou skupinu hasičů. Zajištěný lezec se dostal po nastavovacím žebříku dolu ke zvířeti a během chvíle se mu na něm podařilo zafixoval popruhy. Pomohla záchranná síť, kterou dostali liberečtí hasiči jako první v České republice vloni darem od občanského sdružení EDUvet.cz.

Nakonec byla síť připevněna k automobilovému jeřábu jednoho z místních majitelů, který také přijel na pomoc, a kůň se po několika hodinách konečně dostal z jímky ven na pevnou půdu. Během zásahu hasiči spolupracovali s přivolaným veterinářem.

Záchrana koně z jímky v Ralsku - Svébořicích
autor: ces
Spustit audio