Hasiči v Novém Boru na Českolipsku se bouří a podávají výpovědi

3. červen 2011

Hasiči v Novém Boru na Českolipsku podali městu v těchto dnech hromadnou výpověď. Sedmnáctičlennou jednotku dobrovolných hasičů hodlá opustit šestnáct členů.

Hromadnou výpověď podali proto, že radnice dala výpověď veliteli jednotky, který pracuje v novoborské zbrojnici už čtyřicet tři let kvůli tomu, že je prý potřeba šetřit.

Celá jednotka velitele Josefa Kočího prý uznává a svoji hromadnou výpovědí se za něj postavila. Toto gesto ale považuje vedení města za nátlak a upozorňuje, že hasiči nebudou akceschopní, čímž ohrožují občany.

To je ale podle hasičů problém starosty, ten totiž podle zákona o požární ochraně za bezpečnost lidí zodpovídá. Na svých výpovědích si prý hasiči rozhodně budou trvat dál.

Starosta Nového Boru Jaroslav Dvořák k tomu říká: „Rada města snížila počet pracovních míst v hlavním pracovním poměru ze tří na dva. Je to v důsledku zvyšování platů zaměstnanců v pracovním poměru.“

Starosta Nového Boru upozorňuje dál na to, že Josef Kočí přichází o pracovní poměr, ale jako dobrovolný velitel může zůstat u jednotky dál. To jsou ale podle Josefa Kočího jen hezká slova pro veřejnost.

Další vývoj situace okolo novoborských hasičů pro vás budeme i nadále sledovat.

autor: sas
Spustit audio