Hasiči rozvážejí po kraji antigenní testy pro školy. Bez testů bude nutné zakrývat nos a ústa i ve třídě

25. srpen 2021 09:11

1. září začíná nový školní rok a ještě než děti usednou poprvé do lavic, čeká je testování na koronavirus. Budou se testovat třikrát.

Čtěte také

Testování se týká všech základních a středních škol a denních studentů konzervatoří. Dále přípravných tříd škol základních a speciálních. Děti se budou testovat celkem třikrát, a to hned při nástupu do školy - 1. nebo 2. září, dále pak 6. a následně 9. září.

Většina škol v Libereckém kraji bude využívat antigenní testy. Někde dali přednost PCR testům; například v liberecké Základní škole na Husově třídě a také v základních školách v Jablonci nad Nisou. Pomocí přesnější PCR metody se žáci ve školách budou moci na začátku září testovat jen jednou týdně, absolvují tak dva testy namísto tří. PCR testy si školy musejí zajistit samy.

Neotestovaní budou potřebovat respirátor

Povinnost nosit ochranu dýchacích cest bude platit i nadále ve společných prostorách. Ve třídách je testované děti mít nemusejí. Děti, jejichž rodiče testování odmítnou, musí mít nasazenou ochranu dýchacích cest během celého vyučování. Další výjimka se vztahuje na děti s některými zdravotními problémy. Pokud budou mít potvrzení od lékaře, že se na ně vztahuje některá výjimka ministerstva, respirátor mít nemusejí.

Nové cisterny libereckých krajských hasičů

Hasiči začali 25. srpna testy pro školy rozvážet do obcí s rozšířenou působností. Odtamtud se budou distribuovat do menších měst a obcí a pak přímo do jednotlivých škol. „Jedná se o 173 250 kusů antigenních testů pořízených Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Příslušnicí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje je dnes (25. srpna) budou rozvážet do 10 obcí s rozšířenou působností,“ upřesnil mluvčí krajských hasičů Jakub Sucharda.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související