Hamé: Součástí mozaiky firem je i Otma, podnik „slováckého Bati“

Jedna z největších potravinářských firem svého druhu ve střední Evropě je složena z mozaiky domácích podniků, které jsou svázány s osudy menších živnostníků.

My se zastavíme u jedné z těchto společností: Otmy. Založil ji Otakar Machálek v Mařaticích u Uherského Hradiště a dal jí jméno podle začátečních písmen toho svého.

Získal přezdívku „slovácký Baťa“

Otakar Macháček byl významnou osobností regionu. Svého času se mu přezdívalo „slovácký Baťa“. Narodil se roku 1893 jako dvanácté ze čtrnácti dětí v nemajetné rodině pekaře a maloobchodníka. Kvůli brzké smrti svého otce a tedy nedostatku rodinných financí nezískal větší formální vzdělání. Přesto se dokázal prosadit.

Připravili: Jan Kovařík a Světlana Lavičková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Roman Špála
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Produkce: Hana Vrbová

Poté, co procestoval skoro celý svět, se usadil v Mařaticích, oženil se, a posléze měl se svou ženou dva syny. Po rodičích převzal obchod se smíšeným zbožím. A už tehdy rozšířil sortiment o nakládané okurky a zelí vlastní výroby.

Továrnu postavil se svými švagry

V roce 1938 dal spolu se dvěma švagry dohromady peníze a společně nakoupili v Mařaticích pozemky. Na nich pak nechali vystavět továrnu, která vyráběla kvašené okurky, zelí a další nakládanou zeleninu, tedy tradiční plodiny ze Slovácka.

Je třeba vyzdvihnout nejen podnikatelské, ale i lidské kvality Otakara Machálka. Za 2. světové války zachránil několik místních lidí od nasazení na nucené práce v Německu tím, že jim dal oficiálně práci ve své továrně. Finančně podporoval i partyzány. Po celou dobu války pak u sebe v domě ukrýval pohonné hmoty, které po válce věnoval městu.

Zastátnění a zatčení

Po Únoru 1948 byla Otma zestátněna. Otakar Machálek byl na krátko jmenován vedoucím národního podniku Fruta v Bzenci, ale poté, co předal komunistickým funkcionářům nezbytné znalosti k řízení podniků, byl zatčen a po vykonstruovaném obvinění z hospodářských deliktů byl odsouzen ke třem a půl letům vězení.

Novinový článek o firmě OTMA a Otakaru Machálkovi

Jeho manželka se dvěma malými syny zůstala zcela bez prostředků, rodina přišla o skoro celý zbytek osobního majetku, včetně obrazů, potravin a nádobí, a nějaký čas byla dokonce ubytovaná v bývalém skladišti.

Nucené práce mu podlomily zdraví

Machálek nucené práce na stavbě nového Letu Kunovice a v uranových dolech v Jáchymově přežil. Na svobodu se dostal v roce 1954, bylo mu jedenašedesát a měl podlomené zdraví. Zemřel v roce 1967 ve třiasedmdesáti letech na selhání srdce.

Otma se zaměřovala také na výrobu kompotů

Po roce 1989 byla firma Otma vrácena rodině původních majitelů a Machálek plně rehabilitován. Pak podnik odkoupila společnost Hamé. Pod značku Otma dnes spadají různé druhy kečupů, omáček a protlaků.

Jak to bylo s dalšími známými firmami jako Znojmia nebo Seliko. Které také patří pod Hamé. Jaké všechny produkty Hamé vyrábí?

Syn zakladatele továrny OTMA Jan Machálek společně s autorem knihy Františkem Ilíkem
autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.