Hajní v Krkonoších začali s přikrmováním zvěře v přezimovacích obůrkách

3. prosinec 2019 15:00

Hajní v Krkonoších už nachystali přezimovací obůrky pro zvěř. Je sice stále ještě teplo, jeleni a laně už do nich ale pomalu začínají přicházet. Až napadne sníh a zvěř dorazí všechna, obůrky se na několik měsíců zavřou. Bude to ale nejspíš později než loni.

Čtěte také

Hajný Martin Zdeněk otevírá sklípek, kde je uskladněna řepa. Je tu přibližně 80 metráků, to by mělo na celou zimu stačit.
„Naložíme řepu do kýble, abychom ji mohli rozházet a nedávali ji na jedno místo. Aby se k ní dostalo co nejvíc zvěře, tak ji rozházíme po celém prostoru."

Řepu hází na zem a pak jí ještě rozsekává nožem na menší kusy.

Hajní v Krkonoších jezdí každý den k obůrkám a přikrmují jelení zvěř

Přestože je nezvykle teplo, hlavně přes den, zvěř stále zůstává v lesích. Do přezimovacích obůrek přichází pomalu. Kromě řepy, hajní každý den připravují dávku zrní a sena.
„Máme dva seníky. Bereme seno ve velkých balících a ty se postupně rozbalují. Sena se nahazuje do žebřin, aby bylo každý den čerstvé."

Nahlížíme do speciálních jam, kam hajní navezli tzv. jelení siláž, což je směs vybraných ingrediencí připravená pro jelení zvěř.
„Kukuřice, jablka, mrkev, tráva, zrní. Je to prostě takto namícháno a uskladňuje se to do silážních jam, kde to musí proběhnout nějakým kvasícím procesem."

Ten trvá zhruba 6 až 8 týdnů, teprve potom se může jáma otevřít a siláž vozit do koryt.

Čtěte také

Podle hajného Jiřího Turečka je důležité před příchodem zimy celou oboru zkontrolovat.
„Na této oboře byl jeden spadlý strom, ale to už je všechno opraveno."

Do přezimovacích obůrek se umísťují fotopasti.
„Abychom věděli co nám sem chodí, kolik nám toho sem chodí a kdy už nastane čas obůrku uzavřít. A samozřejmě je to také kvůli lidem, aby nám se m nikdo nechodil, a když, tak abychom věděli, kdo to je."

Proto hajní v okolí přezimovacích obůrek rozmísťují cedule s doporučením, aby se turisté těmto místům vyhnuli.

Spustit audio

Související