Hajní v Krkonoších denně přikrmují jelení zvěř

27. prosinec 2018

Hajní v Krkonoších vyráží každý den do obůrek, aby připravili potravu pro jelení zvěř. Dávají jí speciální siláž, seno a další pochutiny.

V našich nejvyšších horách je celkem 16 obůrek. Dvě z nich ještě nejsou uzavřené. Zvěř se totiž stále drží ve vyšších polohách, protože ji vyplašili lidé a bojí se sejít dolů. S hajnými byla v terénu reportérka Kateřina Kohoutová.

Martin Zdeněk je právě v jedné z obůrek nad Dolním Dvorem: „Probíhá tady krmení zvěře, která je zde zavřená na zimu, aby nedělala škodu na lesních porostech."

Je tu umístěno několik krmných koryt, která je zapotřebí naplnit.

„Do koryt se dává kukuřičná siláž, ještě s příměsí mrkve, jablek, sena. Je to pro nás míchané na zakázku. Speciálně sestavené pro jeleny," vysvětluje Martin Zdeněk.

Je nutné připravit ještě další potravu. Je vidět seno, to je na místě neustále. „Seno dostává zvěř každý den čerstvé do žebřin. Každý den je to sežrané. Tak musí mít dostatek čerstvého sena."

A teď ještě Martin Zdeněk naplnil kolečko krmnou řepou: „Je to doplňkové krmivo. Nasytí je to. A kaštany se jednoduše pohází okolo krmelce. Nejlepší je rozprostřít to do co největší šířky, aby se k nim dostalo co nejvíc zvěře."

V obůrce jsme sotva pár minut a veškerá koryta jsou už naplněna potravou pro jelení zvěř.

 „Oni nás sledují celou dobu, co tu jsme. Hned jak odejdeme, tak zvířata sejdou dolů a sežerou ty největší dobroty, které najdou," říká Jiří Tureček.

A dodává, že pro zvěř je teď nejdůležitější klid. Aby zvířata neztrácela potřebnou energii: „Nejvíc je ruší samozřejmě lidé. A nedej bože, aby neukázněný návštěvník hor přišel se psem. To je opravdu velký problém. Pak se celé stádo splaší a zvířata se mohou zranit. Snaží se prorazit plot, protože se bojí psa."

Proto by se lidé po celou zimu neměli v blízkosti obůrek raději vůbec pohybovat.

zdroje: Kateřina Kohoutová , Milan Baják
Spustit audio

Související