Grundfunk servíruje saxofonové skvosty Kamasiho Washingtona nebo také definitivní hudební dědictví Maurice Whitea

9. květen 2024

V tomto vysílání jsme se podívali na nová groovy alba, z nichž největší a nejpestřejší přináší saxofonista Kamasi Washington. Deska Fearless Movement nabízí dvanáct skladeb s celkovou délkou 86 minut a hostí hudebníky jako jsou například Terrace Martin, Thundercat, André 3000 nebo George Clinton.

Maurice White, zakládající člen skupiny Earth, Wind & Fire, byl uctěn vydáním deluxe edice alba Manifestation. Posmrtně vydané album obsahuje skladby, které dával od roku 1987 do svého úmrtí dohromady spolu s Prestonem Glassem a všech 18 kousků na něm se nacházejících, si můžete poslechnout třeba tady:

17. května čeká na vydání album Epic Cool, kterým nás oblaží saxofonista Kirk Whalum. Dvě ukázky z něj už jsou venku a vy si je spolu s informací o desce můžete poslechnout již dnes.

Kamasi Washington má venku další epické dílo, kterým je album Fearless Movement, se kterým se letos chystá vystoupit živě i v Brně. Konkrétně ho budete moci vidět a slyšet díky festivalu JazzFestBrno, a to 5. listopadu v SONO Music Clubu. Tak si jeho aktuální desku pořádně naposlouchejte.

V pravidelné rubrice Groove Window jsme tentokrát prozkoumali nedávno vydané album Shades of Yesterday, jehož autorem je multiinstrumentalista, zpěvák, skladatel a producent DJ Harrison.

Smutnou zprávou byl nečekaný odchod Míry Imricha, originální osobnosti české hudební scény, který se nikdy nebál ponořit do rozmanitých hudebních žánrů, ať už s kapelami Tango, Tekknofactory nebo jako důležitý člen skupiny Abraxas. A tak jsme nemohli pochopitelně jinak, než na něj s úctou zavzpomínat.

Playlist dílu najdete tady.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.