Granule znamenaly zvrat v psím jídelníčku. Ne všechny jsou ale kvalitní

22. prosinec 2020

Je to alchymie i zrcadlo módních trendů. Dokud se neobjevily granule, krmilo se většinou masem druhé jakosti s přídavkem sušené zeleniny, občas se k tomu míchala třeba vařená rýže, vločky, těstoviny, používaly se zbytky z kuchyně. Pečliví chovatelé mysleli i na dostatek vápníku a vitamínu D, propočítávaly se dávky.

Zvrat přinesly granule – suché krmivo. U nás se objevilo s velkým zpožděním oproti světu, první psí suchary vyrobil Angličan James Spratt už v 60. letech 19. století. Ten nápad se zrodil, když pozoroval toulavé psy v přístavu, jak se živí vyhozenými lodnímu suchary. K obilovinám přidal hovězí krev a odstartoval tak jeden z největších byznysů ve světě – průmyslovou výrobu krmiv pro psy a později i kočky.

Kvalita rozhoduje

Kvalitní granule by měly obsahovat vše, co pes ke zdravému životu potřebuje a ve vyváženém poměru. Mezi pejskaři se říká, že čím víc to voní, tím míň to obsahuje skutečně kvalitní suroviny. Pes se řídí svým čichem, a co mu voní, to preferuje. On si neumí přečíst složení daného výrobku, ale jeho páníček nebo panička by to měli umět a podle toho se taky zařídit.

první psí suchary vyrobil Angličan James Spratt už v 60. letech 19. století

Suroviny použité při výrobě se uvádějí v sestupném pořadí, a pokud jsou na prvním místě obiloviny, nečekejte mnoho masa. Mezi nezpochybnitelné výhody granulí patří pohodlí, v dobrých podmínkách dobrá skladovatelnost, a pokud jsou kvalitní, tak i vyvážený přísun živin. Stejné zásady platí u psích konzerv.

Trendy v krmení

V posledních letech se vynořila metoda BARF, obvykle překládána z anglického Born Again Raw Feeders jako znovuzrozen krmit syrově nebo z anglického Bones and Raw Food jako kosti a syrové krmení. K masu a kostem se při této metodě přidává i zelenina. Je to náročnější po všech stránkách, ale také má své zastánce.

Spustit audio