Gillette: Vychytávka bystrého obchodního cestujícího, která změnila svět holení

Od nepaměti svádějí muži se svými vousy nekonečný boj. Průměrný muž prý stráví holením za život 3000 hodin. Ale své vědí i ženy. Naštěstí odírání pemzou nahradila žiletka.

Účinkuje: Jan Kovařík
Připravili: Světlana Lavičková a Jitka Škápíková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Petr Janečka
Hudba: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Premiéra: 20. 10. 2020

Za vynálezce žiletky je obecně považován King Camp Gillette. Pravdou ovšem je, že ji pouze vylepšil a vytvořil z ní žádaný produkt.

Narodil se 5. ledna 1855 v americkém Wisconsinu. Neposedný a excentrický pán brázdil bez ustání Spojené státy sem a tam a vymýšlel nové projekty. Povoláním byl totiž obchodní cestující. Původně pracoval pro firmu vyrábějící korkové zátky a razítka. A právě korkové špunty mu prý vnukly geniální myšlenku.

Konec nebezpečným břitvám

Logo

Na svých obchodních cestách jezdil King Camp Gillette vlakem. Každé ráno se potřeboval oholit. Jenže oholit se břitvou ve stísněném kupé vlaku není jen tak. A tak začal přemýšlet. Když se špunt vyndá z láhve, tak se prostě vyhodí a nasadí se nový. Budoucnost podnikání je ve věcech na jedno použití.

No, a když to jde se zátkami, proč by to nešlo i s těmi věcičkami, kterými se muži každé ráno mučí před zrcadlem? Co takhle při holení nahradit břitvu nějakým bezpečnějším nástrojem, který by se dal stejně jako ona používat opakovaně? A tak vymyslel poměrně laciný, lehce vyměnitelný, tenounký ocelový plátek, který se prostě a jednoduše zasunul do holicího strojku, a bylo to.

A zrodil se byznys

V roce 1901 Gillette založil American Safety Razor Company. Do půl roku už firma nesla jeho jméno: Gillette Safety Razor Company. Nechal si zaregistrovat ochrannou známku a na balíčky žiletek umístil svůj podpis a portrét. Ten byl prý tak věrný, že novopečeného podnikatele na jeho obchodních cestách lidé poznávali.  A v neanglicky mluvících zemích prý lidé často žádali žiletky s tím pánem na obalu.

Logo

Kampfovy hrábě

Pokud ale žiletku King Camp Gilette pouze zdokonalil, kdo ji tedy vynalezl? S holicími strojky sestávajícími z držátka a čepelky přišli v 70. letech 19. století němečtí přistěhovalci do USA bratři Fredrik a Otto Kampfové. Část čepele vložili do rámečku, čímž získali nástroj, kterým se bylo možné oholit mnohem bezpečněji než břitvou.

Tento holicí strojek, zvaný poněkud nelichotivě „Kampfovy hrábě“ si získal velkou oblibu. A tak si v roce 1875 bratři založili v newyorkském Brooklynu společnost Star Safety Razor a pět let nato si svůj „holicí strojek“ – tehdy se tento termín objevil historicky poprvé – dali patentovat.

King Camp Gillette jejich vynález pouze vylepšil použitím vyměnitelné čepelky z uhlíkové oceli, která po něm dostala jméno žiletka.

Kudy a jak vedla cesta žiletek ke slávě? Kdy světlo světa spatřil první holicí strojek s nastavitelnou lištou? Kolikabřitý holicí strojek je dnes na trhu? A jak si vede firma v současné době?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související