„Gastronomický zážitek,“ zhodnotila Africké trhy v Liberci jedna z návštěvnic

17. březen 2019

Rambutan, kiwano nebo kakaové boby. To všechnou jsou exotické plody, které mohli lidé v sobotu ochutnat na Afrických trzích v libereckých Lidových sadech.  Jejich pořadatelé přivezli tři tuny čerstvého ovoce a zeleniny, které většinou vypěstovali farmáři v Ugandě. Na ochutnávku přišly stovky lidí.

Ve třech sálech libereckých Lidových sadů byly na dlouhých stolech vyskládány desítky druhů exotického ovoce.

„Burro banány, tyhle mají takovou smetanovo-citrónovou chuť, ty zelené se dají vařit jako brambory a baby banánky ty nejvíc milují malé děti,“ představovala různé druhy banánů Karolína Prokopová. Sama prý má nejradši odrůdu Plaintain.

„Lidi se jich bojí, že se musí tepelně zpracovat, ale je to opravdu jednoduché. Jenom se rozkrojí, posypou skořicí a dáte je do trouby. Ony vytvoří takovou krustičku a provoní to celou kuchyň,“ doporučila Prokopová.

Lidé mohli v Liberci ochutnat desítky druhů exotického ovoce

Čerstvé plody z Ugandy mohli lidé rovnou na místě ochutnat. Návštěvníci Afrických trhů tak vyzkoušeli třeba semínka mučenky, šťavnatá manga, dračí ovoce i neobvyklé banány.

„Mě tady chutná úplně všechno. Všechno si fotím, takže doma to budu studovat a ochutnávat. Hrozně jsem se těšila, protože mám takovéto ovoce ráda,“ popsala jedna z návštěvnic trhů. „Gastronomický zážitek, takový chuťový orgasmus,“ doplnila jiná z návštěvnic u stolu s různými druhy manga.

Na Afrických trzích v Liberci mohli lidé ochutnat i největší ovoce světa - jackfruit

Na Afrických trzích v Liberci mohli lidé zkusit také exotický jackfruit, který je prý největším ovocem na světě.  „Plod může vážit až padesát kilo. Chutná to jako mix manga, broskve a hrušky,“ popsal jackfruit pan Matyáš, který z velkého kulovitého plodu krájel dlouhé plátky na ochutnávku.

Africké trhy v Liberci nabídly desítky druhů exotického ovoce a zeleniny

Asi jediný plod, který na trzích nikdo nezkusil, byl pichlavý durian. Ten je považován za nejvíce zapáchající ovoce. „Ten durian se nedá přivézt zralý z toho důvodu, že smrdí. Smrdí tak moc, že by nám ho nevzali do letadla, v Asii vám ho nevezmou ani do taxíku, ani do veřejné dopravy. Nedávali jsme ho lidem ochutnat, protože by chutnalo tak, jak chutnat nemá," uvedla jedna z pořadatelek Adéla Bílková. Podle ní bylo ukázané ovoce ještě nezralé, takže ho lidem nenabízeli.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.