FOTOREPORT: Festival v Klokočí rozproudila Těla. Akci připravuje téměř celá vesnice

17. červenec 2017
Koktejl

Tři pódia, 18 kapel a 160 píp. Takové byly letošní Slavnosti svijanského piva. Lístek za 250 korun. Ve stejný den – sobotu 15. července – i čas, jen o 15 kilometrů dál – v Klokočí v Českém ráji – proběhl mnohem menší festival, kde vystoupili třeba i liberecká Těla či mladoboleslavský Seven. Celkem devět kapel za dobrovolné vstupné. Dohromady asi tisícovka převážně spokojených lidí. Od nejmenších dětských posluchačů až po ty seniorského věku.

Tradice Klokočského hudebního festivalu začala v roce 2004, kdy byli v Klokočí na soustředění děti ze železnobrodské Základní umělecké školy. „Tenkrát jsme zahráli nahoře vedle restaurace, líbilo se to, tak jsme zahráli za dva měsíce zas, a pak to šlo rok co rok,“ říká zakladatel a „hybná síla festivalu“ Rudolf Müller, kterého skvěle doplňují místní hasiči. Do pořádání festivalu jsou v obci s necelými 200 obyvateli zapojeni téměř všichni. „Myslím si, že to je dobrá tradice, že je to solidní a že místní nemají nic proti,“ potvrzuje dojem soudržnosti jeden z místních obyvatel, pan Ivoš.

Vystoupení skupiny Hallodrn

Konkurence ve Svijanech a domácí trubičky

Klokočský festival se chlubí řadou zajímavostí. Díky nim je schopný přilákat kolem tisícovky lidí i přes konkurenci ve Svijanech. „O možné změně data pořádání jsme se bavili, ale v podstatě nám ty Svijany vůbec nevadí. K nám přijdou lidi, kteří tam třeba nechtějí jít. Prostě nám to tu funguje docela dobře,“ pochvaluje si Müller. Jeho zase chválí muzikanti za organizaci festivalu. „Obecně se na malých festivalech hraje různě, ale tady se hraje skvěle. Organizují to skvělí lidi a vždycky to má atmosféru. Bylo to prostě parádní,“ uvedl Luboš Beránek z kapely Těla. Do Klokočí si muzikanti rádi přijedou zahrát i po několikáté, a to bez velkých finančních požadavků.

Festival v Klokočí byl i sladký. Díky kremrolím, kterými si lidé mohli osladit nabité hudební zážitky
Vystoupení skupiny Anarchia

Rozpočet festivalu se pohybuje kolem šedesáti tisíc. A ty se nevyberou za lístky, protože vstupné je dobrovolné. „Financujeme to z prodeje nealka, piva jídla a tak dále,“ vysvětluje Müller. Letos si návštěvníci mohli pochutnat kromě tradičních festivalových jídel, jako klobásy, vepřové maso či bramboráky i na zákuscích. A ceny byly příznivé. „Možná jsme hloupí, no,“ komentuje Müller.


Klokočské skály táhnou muzikanty jako magnet

Klokočský festival si pochvalovali všichni z oslovených návštěvníků. „Je to super jako vždycky. Jsem tady každým rokem. Fantastické prostředí i výběr kapel je vždycky suprový. Užijí si tu všichni návštěvníci všech věkových skupin,“ míní Ernesto Malafarina ze Železného Brodu. Kouzlo Klokočských skal a hradu Rotštejn láká nejen návštěvníky, ale i muzikanty. „Tady jsou ty nejkrásnější panoramata. Za námi pískovcové skály a před námi ty nejkrásnější holky z Českého ráje,“ pochvaluje si Filip Šubr, zpěvák skupiny Seven. Právě kapele Seven patřil hlavní večerní čas a také si to náležitě užili. „Lidi znali naše písně, ta atmosféra na malých festivalech je nepopsatelně jiná, lepší než na velkých. Jsem z toho dojatý,“ dodal Šubr.

Samozřejmě nechybělo ani pivo
Lidé si užívají vystoupení skupiny Hallodrn
Nadšení fanoušci festivalu v Klokočí
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.