FOTONÁVOD: Jak uplést pomlázku z 8 prutů

11. duben 2020

Jedním ze symbolů Velikonoc je pomlázka. Přeneseně tak bývá nazývána koleda přinášející výslužku za vyšlehání. Pomlázkou je především spleteny svazek proutků a my řekneme, jak na to.

I když pomlázku lze koupit i na často nečekaných místech, není nad to si ji vlastnoručně uplést. Návodů je celá řada. Pomlázky se pletou nejčastěji z vrbových proutků a mezi nejoblíbenější patří pletení z 8 proutků. Jak na to se vydal okouknout, a pro vás i natočit, redaktor Jaroslav Hoření za panem Lubomírem ze Železného Brodu, kterému při pletení asistovala dcera Veronika.

Pletení pomlázky

Budeme potřebovat:

  • Zdroj 9 prutů – nejlépe vrbu
  • Nůž
  • Provázek
  • Pentle

 Na pletení pomlázky existuje řada postupů lišících se podle počtu proutků, druhů rukojetí a způsobů pletení. My si popíšeme pletení jednoduché pomlázky z osmi prutů bez košíčku a plést budeme od špičky.

Pokud možno stejně dlouhé a silné pruty na špičce svážeme provázkem. Pokud máme pomocnici či pomocníka, požádáme o spolupráci spočívající v držení špičky. Pokud nemáme asistenci, špičku zavěsíme.

Proutky rozdělíme na čtyři levé a čtyři pravé. S pletením začneme třeba z levé strany. Levý krajní prut provlékneme od sebe mezi druhý a třetí prut na pravé straně a spodem vrátíme vlevo dovnitř. Nyní pravý krajní prut provlékneme od sebe mezi druhý a třetí prut na levé straně a spodem vrátíme vpravo dovnitř. Tento postup střídáme pečlivě stále dokola, až nám bude zbývat cca 15-20 cm nespletených prutů.

Na závěr mezi osm spletených prutů vložíme špičku devátého prutu a ovinutím vytvoříme rukojeť. Silný konec devátého prutu ztenčíme nožem a na závěr zasuneme mezi spletené pruty. Konec pomlázky seřízneme nožem, na špičku připevníme pentle a máme hotovo.

Jednotlivé kroky postupu pletení jsou popsané ve fotogalerii:

I když chodit koledovat tak, jako v minulých letech, si letos musíme odpustit, pomlázka k velikonočním svátkům patří a její pletení vás na chvíli zabaví.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.