FOTOGALERIE: Václav Plechatý 75: Retrospektivní výstava v Křišťálovém chrámu v Kunraticích u Cvikova

V sobotu 1. dubna byla vernisáží za účasti několika set lidí zahájena retrospektivní výstava libereckého grafika, sochaře a řezbáře Václava Plechatého, který 26. února oslavil 75 let. Výstava v Křišťálovém chrámu v Kunraticích u Cvikova potrvá do konce srpna 2023.

Známý český výtvarník, grafik a řezbář z Liberce Václav Plechatý oslavil v únoru 75 let. Křišťálový chrám v Kunraticích u Cvikova je spojený hlavně se sklem, od 1. dubna až do konce letních prázdnin ale také se dřevem, kovem a grafikou.

To jsou materiály, kterým se Václav Plechatý z Liberce věnuje už od 70. let minulého století. První samostatnou výstavu měl v roce 1971 a ta nejnovější je k příležitosti jeho 75. narozenin, které oslavil 26. února.

Václav Plechatý říká, že talent zdědil nejspíš po svém dědečkovi, který byl tesařským mistrem. Původně chtěl být uměleckým kovářem, ale takový obor nebyl vypsaný, a tak se vyučil zámečníkem a jeho první plastiky byly kovové.

Pak ho začala bavit řezbařina a zavítal i do světa grafiky. Je také autorem dvou knížek příhod s kamarády a přáteli. Pana Plechatého je také možné pravidelně potkat na dřevořezbářském sympoziu na Dlaskově statku.

Křišťálový chrám, tedy kostel Povýšení svatého kříže, stojí uprostřed obce Kunratice u Cvikova na místě původního dřevěného husity vypáleného kostela svatého Mikuláše od roku 1833.

Když v roce 2015 v sousedství kostela založil Jiří Pačinek svoji kunratickou sklárnu, začal se rodit projekt Křišťálový chrám. Na jaře 2020 se ho podařilo dokončit. Uvnitř kostela jsou instalovány více než tři stovky skleněných objektů Jiřího Pačinka, inspirované florou, faunou i sakrálními motivy.

Spustit audio

Související