FOTOGALERIE: Filmaři proměnili Liberec v Londýn, Oslo i Washington

28. březen 2019 12:03

Tři dny v Liberci natáčejí norští filmaři historický seriál z druhé světové války Atlantic Crossing. Ten popisuje skutečnou událost z norských dějin.

Norská princezna utíká před nacismem

„Celý seriál se odehrává v Norsku během německé invaze,“ popisuje stručně děj filmu jeho český producent Pavel Müller a pokračuje: „Norská královská rodina je nucená odejít do exilu a rozdělí se. Král a princ jsou v Londýně a princezna Martha s dětmi utíká přes Švédsko do Ameriky, kde se spřátelí s presidentem Rooseveltem.“

Před kamerami se mihne i 150 lokálních komparsistů, počasí není zrovna teplé. „Děkujeme jim, hrají kolemjdoucí a spolucestující ve vlakové scéně, snažíme se je zahřát, jak můžeme, ale v historických kostýmech to není úplně jednoduché,“ komentuje Müller.

MacLachlan nedorazil

Filmový štáb vzbudil v Liberci jako vždy zájem místních lidí. Ti si scény natáčejí a fotografují. Zajímají je především známí herci. Fanoušky očekávaný představitel amerického prezidenta Kyle MacLachlan, do Liberce ale nedorazil. Při troše štěstí můžou ale kolemjdoucí možná ještě dnes vidět švédskou herečku Sofii Helin, představitelku norské korunní princezny Marthy.

Filmaři už mají hotové natáčení z vlakového nádraží v Růžodole a na hlavním nádraží. Tam šlo o velkou davovou scénu, kdy Liberec představoval Oslo. „Konkrétně scény evakuace norské královské rodiny a parlamentu při postupující invazi německé armády, kdy utíkali z Osla na venkov,“ popisuje producent.

Natáčení před vchodem do Radničního sklípku liberecké radnice

Exteriéry norské ambasády natáčeli v Liebigově paláci, budovu radnice využije štáb podle Pavlíny Sacherové z Filmové kanceláře Liberec hned dvakrát: „Na radničním balkóně by se měl točit projev, detaily sdělit nemůžu. Za zábor metru čtverečního platí filmaři deset korun za metr čtvereční.“ Po natáčení v Liberci štáby mají pauzu do Velikonoc, poté se přemístí do Prahy nebo do Libochovic. Všechny epizody nového seriálu by měly být hotové v roce 2020.

Související