FOTO: Canicrossové závody v Liberci. Parta kamarádů je pořádá „srdcem“

19. červen 2018

Běhání se psem neboli canicross je pořád oblíbenější. Parta přátel z Liberce se rozhodla pořádat závody po svém. První díl jejich nového canicrossového seriálu uspořádali v Liberci a my jsme byli u toho.

Canicrossový závod v libereckých Lidových sadech přilákal téměř sto závodníků. Na 4200 metrů dlouhou trať vyrazila i mistryně Evropy v canicrossu Martina Štěpánková. V Lidových sadech ovládla kategorii žen se psy nad 20 kilogramů. „Byla to moc pěkná trasa, ale pro mě docela náročná, protože byly velké výběhy i seběhy. Sice mám velkého silného psa, ale ty seběhy potom docela bolí. Krásné prostředí, milí lidé, skvělá atmosféra, určitě přijedeme příští rok zase,“ hodnotila Štěpánková.

Závodníci canicrossu v libereckých Lidových sadech

Kategorii juniorů ovládla třináctiletá Matilda Ježková z Liberce se svou fenou Kaisou. „Trať se mi moc líbila, vyhrála jsem juniory a moc bych chtěla poděkovat Honzovi Stryalovi za úplně nejlepší závody,“ řekla v cíli mladá závodnice.

„Chtěli bychom, aby lidé odcházeli s úsměvem“

Také mezi muži zvítězila známá osobnost. Reprezentant České republiky Tomáš Jaša se svým psem Zulu doběhl v rekordním čase 00:12:39. „Trať byla výborná, dobře značená. Trošku náročnější seběhy… Neumím psa moc přibrzdit z kopce, občas je to i nebezpečný při tom seběhu,“ popsal své dojmy Jaša.

Pořadatelé se snaží dělat svou práci na sto procent. „Závodíme pravidelně na jiných závodech a organizátoři do toho nedávali srdíčko. Spojili jsme se s přáteli a rozhodli jsme se uspořádat canicrossový seriál. Chtěli bychom docílit toho, aby byl stoprocentní a aby lidé odcházeli s úsměvem na tváři a nebyli zklamaní z organizace,“ uvedl za pořadatele Jan Stryal.

Závody s přátelskou atmosférou

Podle jedné z organizátorek Lenky Tomčo pořadatelé kladou velký důkaz na zázemí pro závodníky a příjemnou atmosféru. „Jsou tu i dobrovolníci, kteří pomáhají bez nároku na honorář, protože to dělají srdcem. Výsledkem je pak takový krásný závod, který fungoval naprosto skvěle,“ popsala pořadatelka.

Další díl canicrossového seriálu organizátoři plánují na 18. srpna na Hrubé Skále, kde toho na závodníky čeká mnohem více. Bude tam bohaté občerstvení a taky možnost stanování.

Canicross, závodnice v Liberci se svým psím parťákem

autor: Tomáš Hanzl

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka