Foma: Firma, která se zrodila z lásky k chemii a touhy zastavit čas alespoň na obrázku

Foma Bohemia je dnes výrobcem fotografických, radiografických a rentgenových materiálů a zpracovatelských fotochemických lázní. Její vznik se datuje do roku 1921, do doby, kdy v Čechách ještě panoval fotochemický pravěk.

Připravili: Jitka Škápíková, Jan Kovařík
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Dominik Budil
Zvukový design: Jiří Litoš
Premiéra: 9. 11. 2021

Všechno to ale začalo už o dva roky dříve. V červenci roku 1919 si založili chemičtí inženýři Evžen Schier a Gustav Bárta v Nuslích – ve městě, které tou dobou ještě nebylo součástí Prahy – malou dílnu pro výrobu fotografických a diapozitivních desek. Prodávali je pod značkou Ibis.

V Čechách v té době ještě panoval fotochemický pravěk. Mužem, který tento obor u nás přivedl k životu, byl právě inženýr Evžen Schier.

Láska k chemii

Evžen Schier se narodil 21. ledna 1876 v Chrudimi. Od mládí miloval chemii a rozhodl se jí věnovat i jako své profesi. Studovat začal ve Vídni, pak přešel do Prahy. Po studiu se vydal na zkušenou do malého podniku do Františkova u Zbirohu, a pak ho to táhlo ještě dál.

Když skončila první světová válka, Evžen Schier se vrátil do Prahy. Byl plný dojmů ze studijních cest po Anglii, Francii a Rusku, kde získával znalosti a zkušenosti v chemických továrnách. Už tehdy si vzal do hlavy, že budoucnost patří fotografii, a hledal spojence, kteří by se s ním pustili do podnikání.

Na vlně nadšení

Nejprve svým nadšením strhl bratra skláře a pak i svého přítele Gustava Bártu, který v té době už měl slušně prosperující chemickou laboratoř. Malovýroba fotografických a diapozitivních desek ale byla Schierovi málo. Jeho plány byly daleko smělejší. Do začátku však byly potřeba peníze. Ty dodal továrník v Růženině Huti Vilém Porkert, proslavený výrobce bytelných litinových mlýnků na maso. Přispěl také nuselský velkopodnikatel Richard Dubský.

Už v roce 1919 si inženýr Schier nechal zaregistrovat značku Fotochema a o rok později koupil spolu se svými třemi společníky Antonínem Kopistou, Richardem Dubským a Vilémem Porkertem v Hradci Králové pozemky poblíž nádraží. Nově vzniklé firmě už nic nestálo v cestě.

Proč se čtyři podnikatelé rozhodli právě pro východočeskou metropoli? Kdy se začaly vyrábět svitkové filmy? Jak firma přečkala 2. světovou válku a revoluční roky 1948 a 1989?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související