Festival Juchů v Liberci zabodoval. Stane se tradicí

16. duben 2018 11:25

Kamila, Zuzana, Jitka a Lucie. Čtyři maminky na rodičovské dovolené v Liberci zavádějí novou tradici. Dokázaly totiž samy uspořádat dětský festival. Přizvaly na něj čtyřicet a výrobců originálních hraček pro nejmenší z celé České republiky.

Zajistily i dvě divadelní představení, dětskou jógu, muzikoterapii, knižní přehlídku a další program. První ročník Festivalu Juchů do pavilonu G liberecké Technické univerzity přilákal přes dva tisíce lidí. „Nám tady takový festival chyběl, protože akcí je tady hodně, ale taková, která by byla jenom pro rodiče a pro děti, tady není. Chtěli jsme ukázat rodičům, že existují kvalitní čeští autoři originálních hraček, které vydrží po generace, mají nějaký nápad a nejen že baví, ale taky učí“, říká jedna z organizátorek festivalu Lucie Hrušová.   

Čtveřice libereckých maminek, která založila festival Juchů

Na festivalu se zabaví i tatínek

Na festivalu bylo mnoho zajímavých hraček, ale i knížek pro děti. Svojí dcerku odmění i organizátorka Lucie. „Moje starší dcerka určitě dostane sadu od zoubkové víly, určitě si tady vybereme spoustu knížek, protože ten výběr je tady opravdu veliký,“ říká.    

Tatínek David přijel na festival z Hodkovic nad Mohelkou s roční dcerkou, které se líbilo rozhlasové nahrávadlo. „Ji zajímá všechno, to je zrovna vidět,“ říká. Na festivalu si hraje mnoho tatínků s dětmi a David není výjimkou. „Pohraje si tatínek, to je samozřejmý. Mám rád dřevěný hračky a těch je tady spoustu,“ říká David.

Barevné péřové spacáky, dřevěné výrobky i hudební nástroje

Na festivalu jsme mohli vidět mnoho zajímavých prací – třeba dřevěné obláčky s nožičkami. „Vezmete si červánek, a když mu dáte nožičky, tak je z toho velbloud,“ popisuje liberecká architektka a zároveň výtvarnice Andrea Tůmová a pokračuje: „Měla jsem dílnu po dědovi, spoustu brusek a věcí, dělala jsem hračky pro svoji malou dcerku.“

Barevné péřové spacáky doma šije Eva Hrstková z Vratislavic nad Nisou, která je na rodičovské dovolené. „Ukecala jsem paní, která to šila ještě za komunistu, chtěla jít do důchodu a už to nechtěla šít. Opravdu to chtěla vyhodit o popelnice, tak jak to je,“ říká Eva a pokračuje: „Týden jsem telefonovala, přemlouvala, ať mě to naučí šít. Byla jsem v šestém měsíci těhotenství a chodila jsem za ní. Třetím rokem to zkouším, bez reklamy to mám, zatím to jen tak nabízím.“    

Intenzivní práce po večerech, když děti usnou

„Tím, že původní ročník měl být už na podzim, tak přípravy probíhají už od podzimu, ale teďka je to určitě dva měsíce intenzivní práce po večerech, když nám děti usnou,“ říká organizátorka festivalu. „Když je prostě nějaká hezká reakce, tak se zavolá juchů a my jsme si hrozně moc přáli, aby lidi po tomto festivalu volali juchů a já si myslím, že se nám to zatím daří,“ říká další organizátorka Zuzana Rengerová.

Podle velkého zájmů rodičů s dětmi se festival Juchů v Liberci stane tradicí. Pořadatelky hodlají uspořádat druhý ročník.     

První ročník Festivalu Juchů do pavilonu G liberecké Technické univerzity přilákal přes dva tisíce lidí
autoři: Lucie Fürstová , Tomáš Hanzl
Spustit audio