Febiofest v Liberci: Přijel i Fero Fenič a Miroslav Krobot

Kino Varšava v Liberci hostí Regionální ozvěny Febiofestu. Festivalové promítání zahájil před téměř plným sálem kina Fero Fenič společně s Miroslavem Krobotem. Dvacátý čtvrtý (24) ročník regionálního Febiofestu se vrátil tam, kde začal. Jen liberecké kino Varšava už není takové, jak ho prezident festivalu Fenič pamatuje. Petr Hubáček ze spolku Zachraňme kino Varšava si prý kvůli nedostatku peněz na provoz může dovolit promítat jen tři filmy. Podle Feniče je to nejkratší Febiofest v celé České republice.

Regionální ozvěny Febiofestu zahájil v Liberci snímek polské režisérky Agnieszky Holland Přes kosti mrtvých, ve kterém si zahrál i Miroslav Krobot. „Myslím, že je to dobrý film, že to jde Agnieszce od srdce,“ říká herec. Do kina Varšava zavítalo zhruba devadesát diváků, Fero Fenič, prezident festivalu Febiofest zavzpomínal na začátky festivalu: „Liberec je pro regionální ozvěny Febiofestu osudový, byl prvním městem, kam jsme z Prahy vykročili. Když jsme chtěli udělat první ročník, oslovili mě tehdejší provozovatelé kina Varšava a svým nadšením mě strhli k tomu, abychom se propojili, poté s námi začala spolupracovat další města.“

Liberecké ozvěny Febiofestu nabízí divákům promítání tří snímků. „Už ty tři dny jsou pro nás poměrně náročné na organizaci, rozpočet, tak jsme se rozhodli udělat festival třívečerní, i když bychom rádi, aby byl třeba týdenní,“ říká Petr Hubáček ze spolku Zachraňme kino Varšava.

Regionální Febiofest v libereckém kině Varšava

„Dnes máme připravený snímek, který se jmenuje Jako z filmu, tematicky se hodí, jde o český snímek režiséra Svobody,“ doplňuje Hubáček. Třetím a posledním snímkem letošního regionálního Febiofestu v kině Varšava bude promítání nového filmu Emila Kusturici Na mléčné dráze, ve kterém si po boku slavného režiséra zahrála krásná Monika Bellucci.

Febiofest v libereckém kině Varšava
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio