Extrémy i morální hodnoty. Válka – drama, které ve vás vyvolá emoce

Malé divadlo F. X. Šaldy v Liberci dnes (7. dubna) uvádí premiéru dramatu Válka švédského autora Larse Noréna. Hry uznávaného dramatika se v Česku často nehrají. Silný a až děsivě aktuální příběh ukazuje obyčejnou rodinu, patrně po válečném konfliktu v 90. letech minulého století v bývalé Jugoslávii.

Je důležité, abychom jako lidi do své duše pustili i bolest, smutek, žal a zoufalství, protože to v nás způsobí to, že začneme být vděční za radost, štěstí a lásku, kterou prožíváme. Jana Hejret Vojtková

Sledujeme matku, dvě dcery, otce a jeho bratra, kteří zažili extrémní situace. Ty postupně změnily jejich morální hodnoty a přístup k životu. Diváky nečekají žádné šokující obrazy, na jevišti neteče krev. Pouhé dialogy jsou k vykreslení tíživé atmosféry víc než dostačující.

Celé jeviště Malého divadla je ve hře až ke stropu pokryto maskovací vojenskou sítí. „Když jsem si přečetl válku, uvědomil jsem si, že jsem dlouho nečetl takto dobrý text, který přináší zajímavá a aktuální témata,“ říká režisér Šimon Dominik, který do hlavních roli dramatu obsadil Karolínu Baranovou, Michaelu Fojtovou, Martina Stránského, Jana Jedlinského a Janu Hejret Vojtkovou.

Malé divadlo v Liberci uvádí nové drama, Válku od Larse Noréna

„Je důležité, abychom jako lidi do své duše pustili i bolest, smutek, žal a zoufalství, protože to v nás způsobí to, že začneme být vděční za radost, štěstí a lásku, kterou prožíváme,“ popisuje Hejret Vojtková. „Hra se dotýká mezních situací – co s člověkem udělá válka, co v člověku otevře takové trauma,“ dodává režisér.

„Dramatika, kterou píše Norén, je propracovaná, nepodvádí, není naturalistická, nezastrašuje a nešokuje,“ říká dramaturg Martin Urban

Podle dramaturga Martina Urbana je povinností Malého divadla uvádět podobné hry jako jsou ty od Larse Noréna. „Dramatika, kterou píše Norén, je propracovaná, nepodvádí, není naturalistická, nezastrašuje a nešokuje. Skutečně vstupuje do lidí a předvádí je v mezních situacích, tím je to výjimečný,“ říká Urban. Válka je hra, která vyvolá emoce a otázky, dost možná změní divákům i pohled na současný svět.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio