Exotika v Liberci. Krásy své kultury představili cizinci z města pod Ještědem

1. září 2018

Mongolská hadí dívka, vietnamské modelky, ruský balet i moderní romská hudba. A také speciality národních kuchyní. V Liberci představili to nejlepších ze svých kultur cizinci dlouhodobě žijící ve městě.

Festival cizinců a národnostních menšin se v krajském městě konal už po sedmé. Benešovo náměstí před radnicí zaplnilo v pátek odpoledne patnáct stánků, označených vlajkou konkrétní země. Na některých stáncích bylo i více vlajek, spojili se například Rusové s Bělorusy, Moldávie s Čečenskem nebo Indie s Čínou.

„Technická univerzita má letos velké štěstí, že tady je letos spousta studentů i z Číny, takže se nám poprvé podařilo k indickému stánku přidat i ten čínský,“ vysvětlila Ivana Pekařová z Technické univerzity. Kromě čínských jídel mohli lidé v indicko-čínském stánku ochutnat kromě čínských jídel například idli, indické knedlíčky z chia semínek, mléka a růžového sirupu.

Lidé se mohli seznámit s ukrajinskými jídly, kroji i tanci

Ukrajinskou specialitou pak byl například salát z červené řepy, červených fazolí, kysaného zelí, brambor, mrkve, kyselé i čerstvé okurky.  Lidé mohli okusit také falafel z Kazachstánu, ruské pirohy s masem nebo s ořechy, uzbecký chléb nebo arménský medovník. Na cizokrajné speciality si zájemci odnesli také recepty.

Kromě ukázek národních kuchyní si lidé užili ukázku národních tanců, hudby i nejrůznějších kulturních vystoupení. K vidění byla například hadí dívka z Mongolska, módní přehlídka v podání půvabných Vietnamek, vynikající ruští baletní sólisté z libereckého Divadla F. X. Šaldy - Maria Gornalova a Alexey Yurakov nebo ukázky správného úvazu indických sárí. Zájemcům také indické a thajské studentky z Technické univerzity malovaly své národní vzory henou. A zazněl také rap.

 „Já jsem vlastně z Gruzie, ale původem jsem Armén a mám kořeny i v Rusku. V Česku už jsem víc než patnáct let. Co se týče rapu, věnuji se tomu aktivně tak tři čtyři roky. No a teď jsem měl první šanci tady vystoupit, kde bylo i víc lidí,“ vysvětlil raper Albert Gurdžjan.

Devítiletá hadí dívka z Mongolska

Festival společně pořádal o liberecké Komunitní středisko Kontakt a Centrum pro podporu integrace cizinců v Libereckém kraji.

  „My pomocí podobných akcí chceme dokázat, že ta společnost není jednobarevná, ale naopak, že je pestrá, a že mezi tou většinovou společností žije spousta cizinců, spousta příslušníků národnostních menšin, kterých si mnohdy ani nevšimneme v běžném životě,“ vysvětlil ředitel Kontaktu Michal Dufek.

 „Liberec je příhraniční město, a právě tady na té naší akci je vidět, že to funguje. Jak ta většinová společnost umí přijmout tu minoritu, cizince, národnosti, které u nás v Liberci žijí,“ uvedla Žaneta Kaprasová z Centra pro podporu integrace cizinců v Libereckém kraji.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.