Exotické jídlo, veteráni, řemesla? Tipy na víkend Libereckém kraji

26. květen 2018

Festival Karolíny Světlé v Podještědí, Letnice na Dlaskově statku, veteráni ve Studenci nebo výstava skleněných výtvarných děl pod širým nebem v Novém Boru? Vyberrte si, kam vyrazit o posledním květnovém víkendu.

Do veseckého areálu v Liberci můžete vyrazit za dobrým jídlem, gastronomickými trendy i špičkovými kuchaři. Po oba víkendové dny se tam koná kulinářský Fresh Festival. Na místě budou ochutnávky exotické kuchyně i soutěž o nejlepší regionální restauraci.

Filet z krajty na špízku v teriyaki marinádě, batátové pyré

Do Jablonného v Podještědí dnes můžou lidé zavítat na Zdislavinu pouť a městské slavnosti. Na koupališti budou divadla a koncerty, na zámku Lemberk bude v sobotu a v neděli mimořádně zpřístupněna Zdislavina světnička. Poutníci se v ní budou moci pomodlit a rozjímat.

Letnice na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova, to je dvoudenní májová slavnost s téměř stovkou řemeslníků, kulturním programem i novou expozicí v areálu Dlaskova statku.

Za slunného dne se můžete jít ochladit třeba do prostor historického sklepení turnovského muzea. Tam je instalována expozice nazvaná Luminiscence – cesta světla. Ta představuje jev zvaný luminiscence a jeho využití ve vědě, lékařství i každodenním životě. Světelkující objekty vyniknou právě ve sklepních prostorách, který jinak muzeum pro výástavy nevyužívá.

Jarní hrnčířské a řemeslné trhy

Ve Světlé pod Ještědem začíná v sobotu ve 14 hodin festival Karolíny Světlé s průvodem stoletou alejí, hudbou, tancem i divadlem. Součástí akce je i jarmark či workshop krasopisu podle učebnic Petra Mužáka, spisovatelčina manžela.

V ateliéru Astera v Novém Boru začíná v sobotu netradiční třídenní open-air výstava Skleněná zahrada, na které bude zhruba sto skleněných designových objektů od 30 autorů. Návštěvníci si můžou na místě vyzkoušet foukání, broušení, rytí a malování skla.

Na zámku Zákupy se o víkendu konají historické slavnosti. Letos se ponesou ve stylu první republiky u příležitosti výročí 100 let zámku v majetku státu. Na místě budou například hasiči nebo cyklisté v dobových kostýmech, návštěvníci se můžou čekat i na závod historických bicyklů nebo módní přehlídku, která srovná prvorepublikové trendy s módou 19. století.

Pozvánka na 17. Královéhradeckou veterán rallye 2017

Studenec na Semilsku dnes pořádá tradiční soutěž historických vozidel o Pohár starosty. Na závody přijedou na dvě stovky autoveteránů. Pořadatelé chtějí letos taky připomenout sté výročí konce 1. světové války, připravili proto unikátní souboj historických letadel. Jak upřesňuje nezávislý zastupitel a taky pořadatel akce Tomáš Chrtek, letecké veterány přiveze spolek z Jihlavy.

autor: mib
Spustit audio