Eva Samková olympijskou trať už zná. „Líbí se mi, je velká a dlouhá“

9. únor 2018

Snowboardkrosařka Eva Samková, 24letá rodačka z Vrchlabí a obhájkyně zlata ze Soči dnes 9. února ponese na zahájení ZOH v Pchjongčchangu českou vlajku. Olympijská trať ve Phoenix Snow Parku se jí líbí, řekla pro Český rozhlas Liberec ještě před odletem do Jižní Koreje.

Poslechněte si celý rozhovor s Evou Samkovou, který Český rozhlas Liberec natočil ještě před odletem olympioničky do Jižní Koreje.

Nepříjemné chvíle na startu

Na úlohu favoritek je sportovkyně už zvyklá. „Úplně si to nepřipouštím, protože ten tlak je a bude ještě větší, tak to nechci podporovat. Na druhou stranu už jsem zažila obhajoby na juniorském mistrovství světa,“ říká Samková a pokračuje: „Nejnepříjemnější je to na startu, pak na trati už to je normální.“

S tratí, která na snowboardkrosařka čeká v Pchjongčchangu, se seznámila už před dvěma lety. „Byli jsme tam na testovacím závodě, to je před olympiádou povinnost. Byla tam krásná velká trať, technický sníh a byla jsem spokojená. Skončila jsem třetí a to jsem v té době měla zdravotní problémy. Trať se mi líbí, je velká a poměrně dlouhá.“

Ke zlaté medaili jsem přišla jako slepý k houslím, přiznává Eva Samková

Eva Samková

Na pohybu je prý závislá. Pokud by si tím ještě donedávna nebyla jistá na 100 %, nyní už to ví zcela jistě. Po šesti týdnech rekonvalescence po operaci ramene, kterou nedávno prodělala, prý byla naprosto nesnesitelná. „Snáším hodně špatně, když nemůžu nic dělat,” přiznává Eva Samková se smíchem.

K Evě Samkové už patří i pověstný malovaný knírek, který proslavila vítězstvím v Soči. K vidění bude i na letošní olympiádě. „Určitě, je to už taková tradice, to musím,“ uzavírá závodnice. Český rozhlas Liberec přeje Evě Samkové hodně energie a úspěšné závodění pod pěti kruhy.

autoři: Jan Žíla , Jaroslava Mannová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.