Epileptikům v Česku by mohlo pomoct nové centrum, otevírají ho v Praze

9. leden 2019 09:45

V pražské Motolské nemocnici se dnes 9. ledna otevře nové centrum pro výzkum epilepsie – má najít nové léčebné metody a urychlit jejich přesun do praxe.

Pražská motolská nemocnice dnes odpoledne otevře nové centrum pro výzkum a léčbu epilepsie. Spolupracovat v něm budou dvě desítky lékařů a vědců z druhé lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Akademie věd.

Cílem centra je, aby se nejnovější poznatky z výzkumu rychleji dostávaly i do klinické praxe a sloužily k léčbě epilepsie.

Podle Akademie věd v Česku žije přibližně 80 tisíc lidí s epilepsií, padoucnicí. Epileptický záchvat ale může mít každý, alespoň jednou za život ho prodělá 400 tisíc Čechů.

Lékaři a vědci budou pro odhalení příčin epilepsie a vývoj diagnostických nástrojů, ale i účinnějších postupů k vyléčení nemoci využívat moderní technologie – od zobrazovacích metod přes nanotechnologie až po umělou inteligenci. Multioborové týmy se tak zaměří i na léčbu takzvaných nezvladatelných epilepsií u pacientů, kteří i při užívání léků trpí záchvaty. Nemoc v Česku lékaři podle Akademie věd každoročně potvrdí u pěti tisíc nových pacientů.

Spustit audio

Související