Emocemi proti nepřiměřené rychlosti. Do Liberce přijíždí roadshow 13 minut – Zpomal, dokud není skutečně pozdě

9. srpen 2021 09:46

Nevěříte, že spěchat, hlavně na silnici, se nevyplácí? Přijďte si vyzkoušet simulovanou dopravní nehodu i poslechnout osobní zpovědi viníků tragických kolizí.

Nejčastější příčinou, asi ze 40 %, dopravních nehod se smrtelnými následky je nepřiměřená rychlost. Zaměřuje se na ni nová preventivní kampaň Besipu a Česká asociace pojišťoven s názvem „Zpomal, dokud není skutečně pozdě“. Projekt odstartoval začátkem léta a svým rozsahem jde o největším preventivní akci v oblasti bezpečnosti silničního provozu posledních let.

Čtěte také

Prvotním materiálem programu je celovečerní filmový snímek dokumentaristy Víta Klusáka 13 minut s podtitulem kampaně Zpomal, dokud není skutečně pozdě. Film měl na obrazovkách České televize premiéru 10. června. 13 minut v jeho názvu je čas, který zhruba ušetříme rychlou jízdou na cestě z Prahy do Brna. Film přináší příběhy 5 řidičů, kteří rychlou jízdou zavinili nehodu s tragickými následky.

Partneři projektu na jeho podporu připravili během srpna řadu doprovodných regionálních akcí po celé republice, v pondělí 9. srpna projekt zavítá do Liberce, na Soukenné náměstí k OC Forum.

Expozice bude průchozí zážitkovou zónou rozdělenou do tří částí. V úvodní návštěvník pomyslně zahájí svou jízdu automobilem, při které je vystaven nejrůznějším důvodům, proč spěchat. V další sekci následuje šok v podobě virtuálně simulované dopravní nehody. Poté, co si lidé projdou silným emočním zážitkem, postoupí do interaktivní edukativní zóny, kde se seznámí s osobními příběhy viníků nehod a dalšími důležitými informacemi. Díky připravenému kvízu mohou vyhrát i zajímavé ceny.

Roadshow 13 minut potrvá od 13 do 18 hodin. Co návštěvníci a zájemci na místě uvidí a můžou vyzkoušet, řekla koordinátorka projektu BESIP Markéta Novotná. Poslechněte si telefonický rozhovor.

autoři: Jan Žíla , reČRoL
Spustit audio

Související