Emoce ve vysílání a zpětná vazba. To nás posouvá k posluchačům. Rozhlas je jedna velká rodina

2. leden 2018

Náš dnešní host vlastně vůbec není hostem, ale naopak hostitelem. Spíš by se slušelo říct, že do studia přišel pan domácí. Tedy ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice Jiří Kánský.

Jak jste prožil konec roku? Po té pracovní stránce to bylo asi trochu hektické, ostatně jako každý rok.
Závěr roku bývá náročný obzvlášť v médiích, kde se připravují pořady na sváteční dny, něco se musí předtočit, aby se to vůbec stíhalo. Takže poslední dva týdny roku byly hektické, ale byly zároveň velmi krásné. A já mám radost i z ohlasů posluchačů. To je to, co člověka vždy velmi potěší a dodá mu to energii.

Jaký byl rok 2017 na frekvencích Českého rozhlasu Hradec Králové? Co všechno jsme zvládli, čím jsme potěšili posluchače a z čeho vy máte největší radost?
Já mám největší radost z toho, že jsme obnovili značku Habaděj. Protože to je skutečně už téměř tři desetiletí značka, kterou posluchači mají rádi, vyžadují ji, ptají se na ni. Když se řekne Habaděj, tak každý hned odpoví Český rozhlas Hradec Králové. A já jsem rád, že jsme tuhle značku obnovili, protože ji považuji za naše rodinné stříbro. A mám radost také z toho, že si posluchači našli cestu k nám do kavárny. I když to jsou zatím jen pátky, ale páteční Habaděj mi dělý radost. Protože tam přesně vidíme zpětnou vazbu na posluchačích. Vidíme, co je zajímá, na jaké hosty chodí a co od nás očekávají. Sami nám často i mnohdy kriticky řeknou - my bychom chtěli slyšet tohle a toto už jste tady měli. Ta zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Mixážní pult a rozhlasová sluchátka

Ke konci roku ovládl rozhlasové vlny projekt Ježíškova vnoučata. Jak se vám líbil osobně a co všechno jsme společně s našimi posluchači zvládli?
Tuším, že těch přání bylo kolem 13 tisíc a že více než 12 tisíc se podařilo splnit, ale přesné číslo nevím. Protože každým dnem se to ještě mění. A tohle je přesně ten krásný příklad, kdy jsou ve vysílání emoce. Já sám za sebe musím říct, že jsem v prosinci u rozhlasového vysílání, konkrétně u Ježíškových vnoučat, několikrát zamáčkl slzu, jak se říká.

Mnoho těch příběhů nás dojalo.
A ještě pro mě byl zajímavý víkend před Štědrým dnem, který byl pro nás vyvrcholením ježíškových vnoučat. My, jako regionální rozhlasová stanice, jsme se snažili navštívit řadu domovů důchodců, byli jsme v Hronově, byli jsme v Borohrádku, ve Dvoře Králové nad Labem, v Hradci Králové u Biřičky. Tam jsem byl osobně a s těmi klienty domovů důchodců jsem si zazpíval koledy. Myslím si, že to je věc, která si zaslouží pokračování a určitě si najde v programu místo i v budoucnu.

V období adventu jsme se také vydávali přímo za našimi posluchači. To byly takzvané adventní výjezdy. Jaké jsou ohlasy našich posluchačů?
Ty ohlasy jsou ze všech koutů kraje. Já z toho mám velkou radost. A naváži i na ta Ježíškova vnoučata. Uvažuji, jestli bychom to v příštím roce trošičku nespojili. Adventní výjezd do těch měst bychom příští rok zkusili spojit s Ježíškovými vnoučaty. Z náměstí by se pak celá parta moderátorů vydala do domova důchodců, který v tom příslušném městě je a tam by potěšila seniory.

Rozhlasové studio

A tím už se dostáváme do roku 2018. Začněme tím, co mají naši posluchači rádi.
Mezi stabilní a žádané, slovesné i hudební pořady, patří Vaříme s Habadějem, Šarm, Na větvi s Halinou, Křížovka, Swingová siesta, Retro. Písničky od srdce. A abych nezapomněl, i pořad, který jsme rozjeli vlastně v roce 2017, tedy Svět zvířat.

Jaký program nabídne Český rozhlas Hradec Králové v novém roce. Budou tam nějaké nové pořady? Čeká nás takzvaný osmičkový rok, takže předpokládám, že těch novinek bude dost.
Čeká nás osmičkový rok, to znamená, že bude výročí rozhlasového vysílání, bude výročí srpnové okupace a především výročí 100 let vzniku Československa. Takže pro tyto příležitosti chystáme řadu zajímavých pořadů. Ale chystáme také novou řadu pondělních talk show. Pondělní podvečerní pořad Regionální scéna vystřídají nové pořady. Kromě stávajícího pořadu Na větvi s Halinou, nabídneme třeba Cestovatelská povídání s Petrem Voldánem. Prostor dostane také režisér Tomáš Magnusek, ten si bude pro změnu zvát herecké legendy. A to čtvrté pondělí v měsíci by měli vyplnit herci Klicperova divadla. To bude pořad Divadlo v podkroví.

Jiří Kánský

A nesmíme zapomenout ani na další ročník ankety Šarmantní osobnost.
S příchodem nového roku byla uzavřela ta první fáze, kdy posluchači mohou nominovat kohokoliv. Z těchto osobností jich vybereme 10 s nejvyšším počtem hlasů. Pro ně budou moci posluchači hlasovat až do konce března. A 18. dubna 2018 v Kongresovém centru Aldis se všichni dozvíme prostřednictvím přímého přenosu, kdo vyhrál.

Co vy byste popřál rozhlasovým posluchačům do nového roku?
Rád bych popřál našim posluchačům do nového roku pevné zdraví, spokojenost, radost každý den. A když k tomu alespoň maličkým dílkem přispějeme my z hradeckého rozhlasu, tak budu moc šťastný.

Jiří Kánský, ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice byl hostem ve svém domácím studiu.

autoři: Klára Němečková , baj
Spustit audio

Související