Elektřina i plyn v příštím roce podraží. Některé domácnosti si připlatí tisíce

28. listopad 2018

Ceny energií pro tuzemské domácnosti příští rok stoupnou. Vyplývá to z oznámení Energetického regulačního úřadu, který část ceny stanovuje. 

Mluvčí úřadu Michal Kebort uvedl, že regulovaná část ceny elektřiny vzroste v průměru o 2,2 procenta. Zdraží také plyn. Podle analytiků si některé domácnosti připlatí za energie až tisíce ročně navíc.

U plynu regulované ceny pro maloodběratele sice klesnou o 2,5 procenta, tvoří ale pouze asi čtvrtinu výsledné ceny. Růst zbývající části, kterou určují dodavatelé, tak pravděpodobně převáží.

„Podle našich odhadů by měla cena elektřiny pro domácnosti v příštím roce vzrůst tempem osm až deset procent, v případě plynu očekáváme méně výrazné zvýšení okolo pěti procent,“ řekl portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. 

Aktuální cenové rozhodnutí podepsali pouze tři z pěti členů rady Energetického regulačního úřadu. Chybí podpis předsedy rady Vratislava Košťála a člena rady Rostislava Krejcara, má jít o vyústění dlouhodobých sporů v radě.

U elektřiny tvoří regulovaná složka více než polovinu výsledné ceny. Jsou v ní jak u elektřiny, tak u plynu zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Druhou část konečných cen určují dodavatelé.

Největší dodavatel elektřiny v České republice, společnost ČEZ, už minulý týden oznámil, že zdraží od Nového roku části zákazníků elektřinu o osm procent. Půjde o lidi, kteří nemají zafixovány ceny, elektřinou netopí a neohřívají pomocí ní vodu. Navyšovat ceny některých produktů plánují i další prodejci. Důvodem jsou podle nich rostoucí velkoobchodní ceny.

Investice do energetických sítí

„Regulované složky cen energií se v příštím roce změní minimálně, tj. o jednotky procent. Svou stabilitou tak alespoň částečně vykompenzují dopady prudkých výkyvů, které do koncových cen přenáší neregulovaná složka, jejíž výši stanoví dodavatelé na základě velkoobchodních tržních cen,“ uvedl dnes Kebort.

Cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2019, na který se teď obchodníci nejvíce zásobují, činí nyní přes 53 eur (1376 Kč) za megawatthodinu (MWh), meziroční nárůst je téměř poloviční. Roste také cena plynu, na téže burze stoupla meziročně více než o čtvrtinu na téměř 23 eur (597 Kč) za MWh.

Na hladině velmi vysokého a vysokého napětí podle Keborta regulované ceny elektřiny klesnou o čtyři, respektive o 2,2 procenta. „V ceně za přenos a distribuci elektřiny se odráží rostoucí ceny silové elektřiny, které se projevují nárůstem nákladů na krytí ztrát. Významný dopad na cenu za přenos a distribuci elektřiny mají také investice do nových vedení a transformoven,“ uvedl ředitel odboru regulace elektroenergetiky Energetického regulačního úřadu Pavel Círek. Investice do energetických sítí v České republice budou podle úřadu příští rok činit 20,9 miliardy korun.

U plynu pak porostou regulované ceny pro velkoodběratele přibližně o půl procenta, sdělil Kebort. „Regulované ceny související s dodávkou plynu pro rok 2019 jsou významně ovlivněny především výší korekčních faktorů, které vznikly neočekávaně dlouhou zimou v minulém roce, a tím pádem zvýšenou spotřebou plynu. Provozovatelé plynárenských sítí z důvodu vyšší skutečné spotřeby plynu, než byla plánována, vybrali od zákazníků více prostředků, než bylo úřadem stanoveno,“ dodala ředitelka odboru regulace plynárenství Energetického regulačního úřadu Petra Grigelová.

Podle Pfeilera se do vyšších cen silové elektřiny promítají zejména rostoucí ceny uhlí, emisních povolenek a také odstávky některých jaderných elektráren. Trh s evropským zemním plynem pak může ovlivnit hrozící eskalace rusko-ukrajinské krize. 

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.