Electrolux: Domácí spotřebič, který vytrhl krachující firmě trn z paty

Firma, která spojila své jméno se spotřebičem, který má dnes každý doma, původně vyráběla petrolejky. A dařilo se jí. Jenže přišla elektrifikace a náhle zbytečné petrolejové lampy nikdo nechtěl. Zato každý chtěl vyzkoušet novinku na trhu – domácí vysavač. Málokoho v tu chvíli zajímalo, že vlastně vznikl jako z nouze ctnost.

Připravili: Jitka Škápíková, Jan Kovařík
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Jonáš Rosůlek
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Premiéra: 1. 6. 2021

Pátrání po kořenech firmy Electrolux začíná na samém počátku 20. století. Tehdy ve švédském Stockholmu vznikla firma AB Lux, která vyráběla a prodávala petrolejové lampy. U jejího zrodu stál návrhář, průmyslník a finančník Sven Carlsson a také tehdejší ředitel firmy C. G. Lindblom.

Obchody šly pěkně, firma slavila obrovské úspěchy nejen ve Švédsku. Ovšem jen do chvíle, než petrolejky z ulic vytlačilo elektrické osvětlení. Vývoj zkrátka nešlo zastavit. A tak si Carlsson s Lindblomem v jednu chvíli museli přiznat, že jejich podnikání odzvonilo.

Přemýšleli, kde najít jiný zdroj příjmů, a napadl je vysavač. Tato novinka by mohla mít budoucnost, nebo ne? Ředitel Lindblom se na společné výrobě nejprve dohodl s firmou Elektromekaniska. A hned nato mu na dveře zaklepal jistý Axel Wenner-Gren.

Láska na první pohled

Obchodník Axel Wenner-Gren uviděl ve Vídni roku 1908 věc, která definitivně určila směr jeho dalšího podnikání: průmyslový vysavač značky Santo v obchodě Gustafa Paalena. Paalen měl výhradní práva na distribuci těchto vysavačů po celé Evropě. Wenner-Gren byl ale vysavačem tak nadšen, že uzavřel s Paalenem partnerství a koupil v jeho společnosti 20% podíl.

A protože Wenner-Gren nebyl jen tak obyčejný obchodník, ale hlava otevřená, začal přemýšlet nad tím, jak průmyslový vysavač uzpůsobit tomu, aby se z něj stal pomocník v každé domácnosti. Chtělo to jen trochu koumání a úprav.

Když na to přišel, zaklepal na dveře panu Lindbolmovi. Předvedl mu zázrak techniky a odhodlaně slíbil, že dokáže takových vysavačů prodat stovky. Lindbolmovi se chytrý vynález líbil, nazval ho Lux I a poslal ho do světa i s reklamou. To bylo roku 1913.

Základ budoucího koncernu

Firmy AB Lux a Elektromekaniska spojily své síly a pustily se do výroby a prodeje vysavačů. Přesněji řečeno Elektromekaniska vyráběla, AB Lux prodával. Wenner-Gren se ujal funkce obchodního agenta a inovátora.

Již roku 1919 se firmy AB Lux a Elektromekaniska sloučily v jednu. Začaly se psát dějiny společnosti AB Electrolux, která se stala základem budoucího světového koncernu.

Kdy se začala psát historie značky Electrolux v Československu? Jak vypadaly první prodeje vysavačů u nás? Jak pokračoval vývoj po druhé světové válce?

  • Rozhlasový dokument je jedním z nejnáročnějších žánrů. Obsahuje v sobě jak zpravodajství, tak publicistiku, slovesnou tvorbu a i specifickou práci s hudebním designem. V minulém roce vzniklo v Českém rozhlase 853 dokumentů a jejich poslech by vám zabral 21 325 minut. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.
Naše čísla hrají... s vámi
autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související