Ekonomickou prosperitu by měli pocítit i občané, říká Jana Maláčová z ČSSD

Přidat státním zaměstnancům, rodičům malých dětí a důchodcům. To jsou některé priority nové ministryně práce o sociálních věcí Jany Maláčové z ČSSD, která také chce důchodcům a lidem s malými dětmi více otevřít pracovní trh.  

„V sociální demokracii se domníváme, že naše ekonomika je ve výborné kondici, máme rekordní zaměstnanost,“ říká s tím, že jde o výbornou příležitost, aby ekonomickou prosperitu pocítili i občané prostřednictvím mezd a důchodů.

Zvýšení mezd ve státním sektoru je pak podle ní standardní cestou a nástrojem, který přispěje k tomu, aby podnikatelé vypláceli vyšší mzdy v jejich podnicích.

Hospodářkou situaci by také měli pocítit důchodci. „Když se podíváte na vývoj mezd v posledním období, tak je důležité, aby došlo k paralelnímu vývoji a nárůstu důchodů,“ říká.

Je to věc morálního charakteru, hájí Klus svůj manifest proti Babišovi

Tomáš Klus

Písničkář Tomáš Klus tento týden oznámil, že končí s Andrejem Babišem. Nechce vystupovat na festivalech a koncertech, které sponzoruje koncern Agrofert. Nebude také vystupovat v médiích, která jsou v Babišově svěřenském fondu. Proč to dělá?

V důchodové reformě se pak musí provést další parametrické změny – například mechanismus odchodu fyzicky náročných profesí dříve do důchodu.

„Co se týká celkové důchodové reformy, tak pokud pan premiér ustanoví svou odbornou důchodovou komisi, tak MPSV bude v této komisi hrát velmi aktivní roli, budu se do toho osobně zapojovat,“ ubezpečuje.

autoři: Jan Moláček , prh
Spustit audio