Eintopf s kapustou a uzeným podle receptu z Frýdlantska

Tradiční lidovou kuchyni regionů ovlivňovala v pohraničí především německá menšina a tak třeba na Frýdlantsku zdomácněl eintopf. Ten s kapustou a uzeným mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • uzená žebra
  • 1 menší kapusta
  • 3 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 2 hrsti domácích nudlí
  • 1 polévková lžíce sádla
  • nové koření
  • pepř černý celý
  • pár stroužků česneku
  • sůl

Z uzených žeber a masa si uděláme vývar, maso zalejeme vodou, přidáme černý pepř, nové koření a česnek podle chuti. Uvařené maso vyndáme a rozkrájíme. Ve větším hrnci na lžíci sádla zpěníme najemno nakrájenou cibuli a mrkev na půlkolečka. Přidáme brambory nakrájené na jemno (rozvaří se a zahustí nám polévku). Zalijeme vývarem a 5 minut vaříme. Přidáme na proužky nakrájenou kapustu a uzené a vaříme dalších 5 minut. Nakonec přidáme nudle a dovaříme.