Dvě na jedno pracovní místo? I tak může vypadat zkrácený úvazek

Zkrácený úvazek často vyhovuje rodičům s dětmi i lidem, kteří třeba pečují o své blízké. Najít takové místo ale nebývá lehké. V Liberci s tím lidem zdarma pomáhá nezisková organizace Kašpar. Právě díky ní má časově ideální práci i Liberečanka Jana Hübnerová.

„Částečný úvazek jsem hledala, protože synovi skončila ve škole družina, a taky proto, že jsem si ho chtěla užít, chtěla jsem s ním strávit víc času,“ vypráví maminka osmiletého Davida, která pracuje na zkrácený úvazek v bistru se zdravou výživou v centru Liberce. Zkrácený úvazek jí velmi vyhovuje.

„Vyhovuje nejen mě, ale i mojí rodině, protože na ní mám mnohem víc času, ale zároveň jsem se neztratila z toho pracovního života. Moje pracovní místo je sdílené, takže jsme si vlastně vyšly vstříc dvě. Kolegyně potřebovala stejné podmínky,“ popsala Hübnerová. O jedno pracovní místo se paní Jana dělí s pětatřicetiletou Ivetou Dernerovou, která má doma sedmiletého syna. 

„Já jsem to potřebovala hlavně ze zdravotních důvodů, protože mám částečný invalidní důchod. Tohle mi naprosto vyhovuje, i vlastně kvůli synovi, protože na něj mám víc času, víc času i na své koníčky i rodinu. Takže úplně ideální,“ vysvětlila Dernerová.

S vytvořením sdíleného pracovního místa je spokojen i majitel občerstvení Stanislav Petříček. „Jako z pozice zaměstnavatele za mě naprosto luxusní záležitost. Domluví se dva lidi, kteří to chtějí, je to potřeba a ještě je to navíc baví,“ pochvaluje si Petříček.

„Sdílené pracovní místo je pro toho, kdo by rád pracoval na částečný úvazek a nechce mít nařízeno zaměstnavatelem tu směnnost. To znamená, že on se pak domlouvá se svým kolegou, jakou budou mít tu pracovní dobu. To si můžou určit mezi sebou,“ vysvětlila Monika Gavlasová z centra Kašpar. Sdílení pracovního místa má ale i nevýhody.

„Je tam nějaký ideál, že se ti zaměstnanci mezi sebou dohodnou o pokrytí toho pracovního místa, ale když se pak nedohodnou, tak toto pak není dál nějakým způsobem ošetřeno a zaměstnavatel s tím může mít určité problémy. To je třeba důvod, proč se v současné době zvažuje novela zákoníku práce tak, aby  určité případy tím byly ošetřeny,“ doplnila Gavlasová. Zprostředkovatelé práce z centra Kašpar hledají pro své klienty i pracovní místa se zkráceným úvazkem. Za poslední tři roky takhle pomohli najít práci jednapadesáti lidem.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.