Dvě desítky bažantů vypustilo sdružení na pražském Petříně. Šanci na přežití nemají velkou

6. duben 2014

Dvacet pět bažantů vzlétlo v neděli na petřínskou stráň v Praze. Akci pořádali členové Sdružení občanů a přátel Malé Strany a Hradčan. Účastnilo se jí také asi osm desítek rodičů s dětmi. Symbolicky tak společně přivítali jaro. Akce se konala podruhé, loni na Petříně vypouštěli koroptve.

Sdružení občanů a přátel Malé Strany a Hradčan vypustilo na pražském Petříně 25 bažantů. Svobodu získala dospělá zvířata i mláďata dvou druhů.

„Vypouštěli jsme 10 kusů bažanta obojkového a 15 kusů zlatého bažanta. Na Petříně existuje divoká populace bažanta obojkového a vypuštění slouží k tomu, aby se snížil predační tlak na divoké bažanty,“ vysvětluje Luděk Králíček z Českomoravské myslivecké jednoty.

Šance na přežití dvou desítek bažantů je ale velmi malá, a to nejen kvůli rušnému provozu města.

„V Praze je nejčastějším predátorem kuna a toulavá kočka, ale i na Petříně se vyskytuje liška. Za měsíc bude období hnízdění. Šance na úspěch zahnízdění a vyvedení mláďat je nízká. V přírodě to funguje u všech druhů, že 90 procent mláďat se nedožije jednoho roku života,“ dodává Králíček.

Vypuštění bažanti pocházejí z polodivokého odchovu. Měli by už znát nebezpečí, ale před nepřáteli byli dosud chráněni sítěmi. Slepičky bažanta mohou za pár dní snášet vajíčka a vyvádět mláďata.

Loni se na Petříně vypouštěly koroptve, říká Lenka Pavlíková ze Sdružení občanů a přátel Malé Strany a Hradčan.

„Petřín není park, ale les. My chceme, aby to tak zůstalo. Mimo to, že tady nebudeme dělat nepořádek, tak se snažíme, aby tady příroda byla taková, jaká je, i formou toho, že doplníme novou generaci zvířectva,“ přibližuje Pavlíková.

Bažanty vypustilo na pražském Petříně Sdružení občanů a přátel Malé Strany a Hradčan
autoři: ako , jch
Spustit audio