Dva tisíce navíc. Zdravotní sestry v krajských nemocnicích dostaly přidáno

16. srpen 2017

Zdravotní sestry pečující o pacienty u lůžek dostaly přidáno, a to ve všech nemocnicích zřizovaných Pardubickým krajem. Na svých výplatnicích našly v těchto dnech nový příplatek za směny, dva tisíce korun hrubého.

Dvanáctihodinové směny, noční a denní služby a náročná práce s pacienty, to je náplň práce zdravotních sester u lůžek. Vůbec poprvé jim společnost Nemocnice Pardubického kraje vyplatila ke mzdě dvoutisícový příplatek. Podle zřizovatele, kterým je Pardubický kraj, jde o jednu z cest, jak řešit nepříznivou personální situaci v nemocnicích.

Dva tisíce hrubého navíc

„Ta částka je milá, nicméně všude je uvedeno 2000 korun, ale jedná se o částku hrubého, takže celé dva tisíce to nebudou. Někdo by řekl, že nemusí pršet, hlavně když kape. Momentálně dobrý, ale rozhodně by to nemělo zamrznout na té částce, která nám byla přiznána,“ komentuje příplatek zdravotní sestra Taťána. V pardubické nemocnici pracuje už třicet let.

„Když to srovnám s minulostí, protože tady pracuju už hodně let, tak já jsem v letech 2009 – 2010 brala stejné peníze, jako beru teď.“


Víc peněz pro záchranáře i porodní asistentky
Dvoutisícový příplatek za červenec viděli na výplatnicích záchranáři pracující ve směnném provozu, všeobecné sestry, dětské sestry nebo porodní asistentky. Celkem 1070 zaměstnanců krajských nemocnic.

Některé sestry s příplatkem spokojené nejsou, reaguje sestra Lucie z JIP: „Myslím si, že nemocnice by měla motivovat stávající zaměstnance a ne jenom nové náborovým příspěvkem, protože jádro toho týmu tvoří zkušení zaměstnanci.“

Náklady na příplatek by podle kraje měl hradit stát, hejtmanství už požádalo o dvacetimilionovou dotaci, rozhodnutí o přidělení má dorazit v nejbližších dnech, řekl mluvčí společnosti nemocnice Pardubického kraje Dušan Korel: „Zatím nemocnice bude příplatky hradit ze svého rozpočtu a peníze by měly každou chvíli přijít přes kraj a doputovat k nám do nemocnice. Každopádně nemocnice je schopná třeba dva až tři měsíce to hradit ze svého bez větších problémů,“ doplňuje mluvčí.

autor: wol
Spustit audio