Dušení skřivánkové podle receptu z roku 1864
O prázdninách se až tak moc často nevaří a tak se můžeme věnovat pokrmům, jejichž příprava většinou dnes už ani není možná. Ovšem v dobách skutečné nouze, v časech našich babiček a prababiček, se na stolech objevovali třeba i dušení skřivánkové. I tento neobvyklý recept přinášejí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:
Ober a vyber skřivánky. Dej na rendlík kus másla, rozstrouhanou cibulku, zpěň ji, přidej trochu mouky a udělej začervenalou jíšku, přilej hovězí polívky, trochu vinného octa, přidej drobné citronové kůry, vlož ptáčky do toho a nech je dusit. Podle libosti přidej kousek cukru. Dej pak skřivánky na mísu, polej je přecezenou omáčkou a udělej okolek buď z křehkého těsta, aneb ze smažené, rozkrájené na nudličky žemličky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.