Dům zbrojnošů na hradě Svojanov láká na autentickou atmosféru 15. století

13. srpen 2015
Česko – země neznámá

Na hradě Svojanov, který byl postaven okolo roku 1262 králem Přemyslem Otakarem II., se nachází Dům zbrojnošů. Jednalo se o stavbu zajišťující obranu obchodní cesty s názvem Trstenická, vedoucí z Litomyšle do Brna. Byla postavena na konci 15. století a patří k mladším částem hradu.

Budova vznikla jako zázemí pro zbrojnoše, neprošla nikdy žádnými přestavbami ani úpravami. Vše se proto podařilo dochovat v původním stavu. Trámové stropy z patnáctého století, omítky ze sedmnáctého století i vnější fasády tvoří největší hodnotu domu zbrojnošů. Jsou to neobvyklé, autenticky dochované prvky.

Několik schodů dovede návštěvníky k historickým dveřím do hlavního sálu. Samotný prostor vypadá, jakoby odtud jen před chvílí odešli zbrojnoši. Uprostřed místnosti jsou dřevěné stoly, na nich historické hry, karty, šachy nebo vrhcáby, ale i oděvy. Stěny lemují truhlice. Zdi zdobí historické zbraně z konce patnáctého a počátku šestnáctého století, v sále nechybí ani brnění nebo malé dělo.

Nevyčíslitelnou hodnotu má také podkroví domu zbrojnošů. V současné době je tam výstava modelů historických staveb. Ve vitrínách je sto čtyřicet modelů hradů, zámků, ale i mlýnů, lidových staveb a dalších architektonicky zajímavých objektů.

Výstava maket hradů a zámků v Domě zbrojnošů

Hlavní sál je rovněž využívaný pro romantické svatební obřady, někdy i pro koncerty, protože je v něm dobrá akustika. Dolní sál slouží pro svatební hostiny či jiné společenské akce.

autor: PAV
Spustit audio