Důležité je, aby děti sportovaly a měly z toho opravdu radost, říká českolipský trenér karate Pavel Znamenáček

3. březen 2020

Bývalý úspěšný reprezentant, hlavní kouč klubu Karate Sport Relax a také osobnost Libereckého kraje. Tím vším je trenér Pavel Znamenáček. Ke sportu vede i své dvě dcery a nedávno byl uveden do Síně slávy českolipského sportu.  

Čtěte také

„Nevím, jestli jsem si zasloužil úplně být v té síni slávy, ale je to pro mě ohromná čest,“ přiznal Pavel Znamenáček, který patří k legendám karate v České Lípě. V klubu se věnuje hlavně výchově mladých karatistů, kteří pod jeho vedením sbírají medaile z domácích i zahraničních soutěží. To pro něj ale není nejdůležitější. „Možná budu takový zpátečnický, ale pro mě je strašně důležitý, aby ty děti sportovaly, měly z toho opravdu radost. A ty úspěchy, když budeme disciplínovaní a cíleně to někam povedeme, tak ty úspěchy tam jsou automaticky,“ říká.

Kumite (組手) znamená zápas a je jednou ze tří hlavních částí tréninku karate společně s kata a kihonem. Kumite je část karate, ve kterém se trénuje proti protivníkovi a ve kterém se používají techniky naučené z kihonu nebo kata. Kumite může být použito k rozvoji určitých technik nebo dovedností, například správné odhadování a udržování správné vzdálenosti od protivníka, ale také je to soutěžní disciplína.

Kata (型) je jedna ze tří hlavních částí karate, ale třeba i taekwondo, aikida, kenda a dalších bojových sportů. Jde o stínový způsob boje s několika imaginárními soupeři. Před zavedením kumite to byl jediný způsob nácviku boje. Slouží k nácviku obratů, přechodů mezi postoji, samotné chůzi v postoji a procvičení technik. Každá kata má přesně daný obsah, délku i fázování. Každá kata začíná a končí úklonou, až na výjimky obsahuje dvě kiai (výkřik znamenající maximální nasazení) a začíná obrannou technikou.

Zdroj: Wikipedie

Karate se věnují i dcery Pavla Znamenáčka - starší Barbora

V rodině Pavla Znamenáčka je sport na prvním místě. Dvacetiletá dcera Barbora například vybojovala titul světové šampionky a za sebou má úspěšné starty v Indii. O sedm let mladší Adéla je zase vítězkou Světového poháru, obě našly v karate zalíbení a jejich otec je na ně hrdý.

Karate se věnují i dcery Pavla Znamenáčka - mladší Adéla

Dominovat by mohli i další svěřenci, ovšem, jak Pavel Znamenáček dodává, udržet mladé u sportu není vůbec jednoduché: „Je mnohem těžší (pro děti) obzvlášť vytrvalostně vydržet. Může se stát, že s nimi budete pracovat 5 let a najednou si vzpomenou, že to nebudou dělat. Já se snažím, abych těm dětem nesebral ani to dětství a nechal jim i trošku čas třeba na kamarády a na kino.“

autor: ppe
Spustit audio

Související