Druhý den voleb: zatím je účast do 20 procent

6. listopad 2004

Češi a Moravané si po čtyřech letech znovu vybírají své zástupce do krajských úřadů a třetiny Senátu. Také tentokrát jich ale zatím do volebních místností přišlo poměrně málo: v průměru 10 až 20 procent. Aktivní jsou především starší voliči. Volby probíhají bez problémů: jen v Heřmanově Městci na Chrudimsku chybou volební komise zhruba desetina voličů vhodila své hlasovací lístky do volební urny v obálce bez úředního razítka. Jejich hlasy jsou tedy neplatné.

Až do 14. hodiny mohou lidé volit krajské zastupitele, ve třetině volebních obvodů také nového senátora. O jejich přízeň usiluje přes 8300 kandidátů pro křesla v krajských zastupitelstvech a 197 osobností pro horní komoru parlamentu.

V Jihomoravském kraji je zřízeno přes 1400 volebních okrsků - o přízeň 934 tisíc voličů se uchází na 830 kandidátů z 16 politických stran a hnutí. Zájem jihomoravských občanů o volby byl zpočátku velmi malý. V prvních dvou hodinách asi jen 5 procent většinou starších lidí. Situace se ale postupně přeci jen zlepšila. Podle údajů krajského úřadu z 22. hodiny byla volební účast do krajského zastupitelstva 18 procent, ve čtyřech senátních obvodech pak o procento méně. Předvolební agitaci ani dosavadní průběh voleb na Moravě neprovázejí žádné komplikace ani skandály Nemají ale ani žádné zásadní téma, na kterých by se jednotlivé strany a kandidáti výrazněji profilovali.

Žádné potíže zatím neprovázejí krajské a senátní volby na Liberecku. Odvolilo tam kolem dvaceti procent lidí. Nejméně voličů chodí hlasovat ve městech. Vyšší účast- zhruba 30 procent zaznamenávají menší obce. Někteří starostové začali objíždět své volební okrsky, aby zkontrolovali úřední razítka na obálkách. Chtěli se ujistit, že u nich nedojde jako v Heřmanově Městci na Chrudimsku k tomu, že voliči budou házet své hlasovací lístky do obálek bez úředního razítka, a jejich hlasy tedy budou neplatné. Zatím je ale podle Josefa Koženého ze správního odboru Libereckého kraje ve všech okrscích všechno v pořádku, Volební účast ale stále není vysoká. "Jsem v Semilech, tady mají 29 procent. V železném Brodě meli kolem 27-28, ale co se týče Jablonce, tak tam je to 20-22." Z kandidátky ČSSD do jihomoravského krajského zastupitelstva odstoupil místostarosta Boskovic na Blanensku Lubomír Petrželka. Důvodem rezignace je podezření, že se v boskovické nemocnici podílel na zpronevěře 1,5 milionu korun. Vinu však popírá.

Ani s propadlým občanským průkazem však nepřijdeme o možnost volit, můžeme se totiž prokázat cestovním pasem. Jak nám řekl ředitel Krajského úřadu v Brně Jiří Crha, bude u nich, tak jako i jinde v republice, fungovat služba, která potřebné potvrzení o občanství vydá. "Je to odbor organizačně-právní, takže kdyby měl někdo nějaký problém, tak na vrátnici bude instruován. Co se týká vydávání občanských průkazů, bude to na všech pověřených obecních úřadech, které jsou středem dění, tam je možno se také obrátit."

Na zdárný průběh voleb, který je zatím bez problémů, dohlíží i Jana Hlavsová z Úřadu Kralovéhradeckého kraje. Ta nám řekla, co to obnáší. "Zkontrolujeme, jestli je volební místnost vybavená podle zákona, jestli je budova označena vlajkou, nápisem volební místnost. V rozhovoru s komisí zjistíme, jestli byly nějaké problémy s prokazováním totožnosti, státního občanství, s hlasovacími lístky, to, co ukládá zákon."

autoři: ark , jze , Ivana Bernáthová , šho , nov
Spustit audio