Druholigový hokej v Jablonci nad Nisou končí. Má spory s městskou společností Sport Jablonec

6. červen 2023 15:20

Tělovýchovná jednota HC Jablonec se pro letošní sezónu vzdala licence. Důvodem jsou spory s městskou společností Sport Jablonec o ukončení smluvního vztahu mezi klubem a společností a také kvůli špatnému stavu zimního stadionu.

Čtěte také

Společnost Sport Jablonec má s hokejisty dvě smlouvy. Ta první je z roku 2017 a určuje podmínky pronájmu ledové plochy a také skladu, klubu, šaten a sprch hokejovému klubu Vlci. Tato smlouva je stále platná.

Naopak příkazní smlouvu, na základě které klub zajišťoval činnost vedoucího zimního stadionu a organizaci ledové plochy, městská firma vypověděla. To ale nemá na činnost hokejového klubu vliv.

„To bylo jejich rozhodnutí, rozhodnutí klubu, na to my vůbec nemáme žádný vliv. My jsme ty podmínky nezměnili, oni v podstatě dnes mají stejné podmínky, jako měli před měsícem, před dvěma měsíci, před rokem,“ řekl primátor Jablonce nad Nisou Miloš Vele z ODS.

Podle Štěpána Matka ze společnosti Sport Jablonec byla příkazní smlouva s hokejisty uzavřená na rok a za jejím vypovězením stála nespokojenost s vedením ledové plochy.

„Nastaly problémy, které se neustále vršily. Program, který udržuje rovnováhu mezi sportováním klubu, a veřejnosti a škol, přestal být dodržován a oni tu pozici začali zneužívat ve prospěch klubu. Jejich hodiny na úkor komerčního pronájmu a škol. To má samozřejmě negativní dopady na cashflow společnosti a na financování provozu stadionu,“ uvedl Štěpán Matek.

Sport Jablonec vyplácel hokejistům za vedení zimního stadionu 50 tisíc korun měsíčně.

Generální manažer HC Vlci David Bartel Českému rozhlasu řekl, že za ukončením ligy v Jablonci stojí jednak ukončení smluvního vztahu a také havarijní stav zimního stadionu.

„Zejména jsme byli znepokojeni situací, kdy jsme s péčí řádného hospodáře vykonávali mandátní smlouvu, která nám bez udání důvodu byla vypovězena v polovině května (2023). Začátkem dubna jsme iniciovali revizi elektroinstalace, z níž vyplynulo, že elektroinstalace je v havarijním stavu(…), nelze provozovat dál zimní stadion,“ vysvětlil. Ovlivní to podle něj i tréninky mládeže a dětí.

Podle Štěpánka Matka by k opravě elektroinstalace na zimním stadionu mělo dojít ještě v roce 2023 před sezónou. Navíc společnost vypisuje výběrové řízení na pořízení nové rolby s tím, že než bude k dispozici, počítají s jejím pronájmem.

Ledová plocha by měla být připravená k 1. srpnu tak, aby hokejisté mohli začít s tréninkem.

Společnost Sport Jablonec vyčíslila provoz stadionu na více než 8,5 milionů korun ročně. Jablonecká radnice hokejisty podporuje, ale pouze mládež. V roce 2023 mají přislíbenou dotaci ve výši 173 000 korun. Profesionály město finančně nepodporuje.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související