Druhé kolo prezidentských voleb: Hlasovací lístky dostanou voliči ve volební místnosti

27. leden 2023 10:00

27. ledna 2023 ve 14 hodin začne druhé kolo prezidentských voleb. Lidé budou vybírat nového prezidenta České republiky mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem, kteří v prvním kole voleb získali nejvíc hlasů.

V prvním kole prezidentských voleb 2023 získal generál ve výslužbě Petr Pavel od svých voličů v Libereckém kraji 35,60 % hlasů; expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš 34,39 %. Pavel zvítězil ve třech okresech ze čtyř, na Liberecku, Jablonecku a Semilsku. Babiš zvítězil na Českolipsku.

V prvním kole voleb přišlo v regionu volit nového prezidenta 67,27 procenta voličů. To je víc než při prvním kole při volbách v roce 2018. Tehdy přišlo k prezidentským volbám necelých 61 procent lidí.

Nejvyšší účast v regionu byla na Semilsku a nejnižší na Českolipsku. Přestože účast u prezidentských voleb vzrostla, byl Liberecký kraj z pohledu účasti pátým nejhorším regionem. Menší zájem o volby byl v Olomouckém kraji, Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji.

Kdy a kde ve druhém kole prezidentských voleb hlasovat

Volební místnosti se po celém Česku otevřou v pátek 27. ledna ve 14 hodin a hlasovat bude možné do 22 hodin. Druhé kolo prezidentských voleb bude pokračovat v sobotu 28. ledna, kdy se volební místnosti otevřou v 8 hodin a voliči budou moci hlasovat do 14 hodin.

Hlasovací lístky lidé dostanou přímo ve volebních místnostech.

Vzhledem k tomu, že budou voliči vybírat jen ze dvou kandidátů, kteří postoupili z prvního kola volby, bude následné sčítání výsledků druhého kola přímé volby prezidenta velmi rychlé. Výsledky je tak možné očekávat během sobotního odpoledne.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio