Dřív vandalství, dnes historie… Tisíce nápisů ze středověku jsou k nalezení na skalách v Českém ráji

5. prosinec 2014

Spíše jako vandalství než stopy přítomnosti člověka v krajině dnes hodnotíme "díla", která po sobě zanechávají v pískovci návštěvníci Českého ráje. Nejde ale o žádnou novinku. Nejstarší rytiny pocházejí už ze středověku.

Stovky tisíc různých nápisů, letopočtů, iniciál a dalších rytin se nachází na skalách v Českém ráji. Stopy po sobě zanechávali lidé již od středověku. Dnešní nápisy považuje spíš za vandalství, ale ty nejstarší jsou velmi cenným historickým materiálem.

Postava ve zbroji

Archeologové spolu se studenty jich za 14 let zdokumentovaly již na 16 000. A letos poprvé použili supermoderní techniku 3D skenování. Díky ní se navždy dochová například metrová podoba postavy ve zbroji z období vrcholného středověku.

3D laserové skenování ve volném prostoru je sice velmi nákladné, ale oproti tužce a papíru naprosto přesné. Rytiny se navíc přesně dochovají do dalších časů, protože nápisy v pískovci podléhají zkáze, na které se často bohužel podílejí lidé.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.