Dřevorubci začali v soutěskách řeky Kamenice u Hřenska kácet nebezpečné stromy

12. únor 2021 14:29

V soutěskách ve Hřensku na Děčínsku začali dřevorubci kácet stromy, které napadl kůrovec. Hrozí pádem na stezky vedoucí k přístavišti loděk na řece Kamenici. Jízda na nich patří mezi největší atrakce v Českém Švýcarsku. Těžaři se proto budou snažit vykácet nebezpečné souše do začátku turistické sezony.

„Terén je náročný – k těm stromům se musí slaňovat, je to na skalních policích. Všechno nám mrzne – ty pily neřežou tak, jak by mohly a rychleji se tupí,“ přibližuje úskalí práce dřevorubců jejich velitel Karel Slivka.

Revírník Miroslav Rohlík doplňuje, jak se tu vlastně stromy kácí: „Přes tu směrovou kladku se to natáhne k motoru, který mu drží o ten buk a určuje směr pádu. Jsou tu i takové smrky, které po obvodu tři lidé neobejmou.“

Kácení v soutěskách začalo tento týden. Celkem je potřeba pokácet zhruba 300 stromů.

„Je to celkem dlouhý, asi 6kilometrový úsek – nebudou tam vznikat žádné velké holiny, jde opravdu jen o stromy, které už byly nebezpečné,“ vysvětluje mluvčí národního parku Tomáš Salov.

Národnímu parku pomáhá s pracemi obec Hřensko. „V prostoru nad plavbou těch pramic, ty náklady, které tam budou vynaloženy, hradí obec. Odhaduji, že celá tato záležitost bude Hřensko stát přes milion korun,“ potvrzuje místostarosta Robert Mareš z hnutí Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná.

Jak správa národního parku, tak obec Hřensko dělají veškeré kroky k tomu, aby byly všechny stromy pokáceny do konce sezóny. Počasí jim ale zatím nepřeje. Pokud bude mrazivé počasí trvat delší dobu, otevře brány do Edmundovy a Divoké soutěsky později.

Všechny čtyři přístupové cesty do soutěsek ¨tedy zůstanou uzavřené do té doby, než se podaří nebezpečné stromy zlikvidovat.

Spustit audio

Související