Dřevěné vlny bouří v podbazénové hale liberecké galerie. Tématem nové výstavy je hygiena

17. květen 2019 08:11

Liberecká Oblastní galerie ve čtvrtek 16. května otevřela novou výstavu věnovanou hygieně. Výstava s mezinárodní účastí ukazuje, jak hygienu fyzickou i duševní vnímá pět současných umělců.

Uvidíte na ní i největší exponát, jaký kdy galerie vystavovala. Tím je výrazně zvlněná a až metr vysoká podlaha s rozlohou 200 metrů čtverečních, která unese pět set lidí a zcela mění ráz výstavního prostoru. Její autor Jura Gábor na ni použil víc deset kubíků dřeva. 

Dřevěné vlny Jury Gábora zaujmou nejenom fotografy

„Vstupujeme do podbazénové haly, která byla pro tuto výstavu přetransformována do simulace dřevěných vln a my se ocitáme v rozbouřené hladině,“ říká kurátorka Lenka Sýkorová. V podbazénové hale Oblastní galerie si teď návštěvníci opravdu můžou připadat jako na vodě. Na dřevěné podlaze, která připomíná vlny, jsou další umělecká díla. Mezi nimi třeba ta od Davida Vojtuše.

Zapáchající umění

Čtyři objekty, které zatím nejsou cítit, ale brzy ozvláštní výstavu svým intenzivním zápachem, vytvořila výtvarnice Anetta Mona Chisa: „Jsou to sochy vytvořené na kvašení zeleniny. S kolegyní jsme chtěli vytvořit sochu živou, která by fermentovala.“ Podrobnosti si můžete poslechnout v reportáži.

Sochy na kvašení zeleniny vytvořila výtvarnice Anetta Mona Chisa

Užít si výstavu současného umění Mystika hygieny můžou návštěvníci liberecké galerie až do 1. září. Výstavu v grafickém kabinetu doplňuje výběr litografií a rytin z devatenáctého století s tématem lázeňství.

autor: Lucie Fürstová

Související