Douglaska z Lomnice nad Popelkou bude bojovat o titul Strom roku 2019

22. květen 2019

V Lomnici nad Popelkou v oboře u Rohanského loveckého zámečku roste mohutný jehličnan, douglaska tisolistá, kterou město nominovalo do ankety Strom roku 2019. Odborná porota ji vybrala do finále, ve kterém je 12 stromů z celé země. Všechny jsou krásné a mají zajímavý příběh. A vyhraje ten, který dostane od veřejnosti nejvíc hlasů.

Douglaska tisolistá je velmi vysoký, rychle rostoucí strom, hned po sekvoji druhý nejvyšší jehličnan na světě.  Když se lomnická douglaska dostala do finále ankety Strom roku, přišly se na ni podívat děti místní školy. Se stromem je seznámil nezávislý místostarosta města Zdeněk Rajm: „Předpokládáme, že by měla být stará 155 let, vysoká je zhruba 34 metrů a obvod kmene má přes šest metrů.“

Nominovaná douglaska z Lomnice nad Popelkou

Rohanovo lomnické arboretum

„Celou oboru charakterizuje zajímavý příběh o Rohanech, kteří mají spojitost nejenom se Sychrovem, ale i s Lomnicí. Právě oni založili tuto oboru. Karel Rohan tu vysázel arboretum se spoustou zajímavých dřevin,“ popisuje místostarosta Rajm.

Na strom se přijeli podívat vyhlašovatelé ankety z Nadace partnerství.  David Kopecký připomněl, jak budou lidé v anketě Strom roku hlasovat: „Od 17. června do 25. září můžou lidé hlasovat na webu www.stromroku.cz je online hlasování, z každé mailové adresy můžete poslat jeden hlas.“

Druhý nejkrásnější strom Evropy? Lípa z Tatobit!

Tatobity - lípa

Tatobitská lípa ze srdce Českého ráje získala druhé místo v soutěži Evropský strom roku 2016. Titul „první vicemiss“ tak přidala k vítězství v anketě Český strom roku 2015.

Vítězný strom vyhlásí v říjnu

Výsledky ankety oznámí 3. října na brněnské hvězdárně. „Nejlepší strom dostane odborné ošetření a postupuje do celoevropského klání,“ doplňuje David Kopecký. V evropské anketě bodovala už památná lípa z nedalekých Tatobit.

Lidé mají o hlasování v anketě Strom roku čím dál větší zájem. Během uplynulých 18 ročníků v ní už hlasovalo přes 700 tisíc lidí.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka